Alle 28 EU-lande støtter migrationsaftale med Tyrkiet

EU's stats- og regeringschefer har fredag eftermiddag sagt ja til den flygtninge- og migrationsaftale, som EU-præsident Donald Tusk er blevet enig med Tyrkiet om, skriver Finlands statsminister, Juha Sipila, på Twitter.

Aftalen skal nu formelt vedtages på et møde senere fredag eftermiddag, hvor de 28 EU-ledere og Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, deltager.

I den sidste del af forhandlingerne under topmødet i Bruxelles har især fire emner været på bordet, men de er nu alle blevet løst.

Et af de store spørgsmål har været den såkaldte "cut off-dato", hvorefter alle flygtninge og migranter sendes tilbage fra de græske øer til Tyrkiet. Den dato bliver 20. marts. Det er på søndag.

Alle migranter, der ankommer efter denne dato, vil blive sendt tilbage. Det understreges i aftalen, at der ikke bliver tale om massetilbagesendelser, men at det tværtimod vil ske efter individuel bedømmelse af hver enkelt sag og med ankemulighed, alt sammen ifølge parterne i fuld overensstemmelse med internationale love og EU-lovgivning.

For hver syrisk flygtning, der sendes retur til Tyrkiet fra de græske øer, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genhuse vedkommende i EU.

Og det skal gå stærkt, sagde den tyske forbundskansler, Angela Merkel, natten til fredag efter EU-topmødets første dage.

- Tyrkiets klare forventning er, at få dage efter at tilbagesendelserne begynder, skal EU-landene sætte gang i én-for-én programmet, sagde Merkel.

Det mest ømtålelige emne har været Tyrkiets ønske om at åbne fem kapitler i landets langstrakte forhandlinger om EU-medlemskab. Her har EU og Tyrkiet fundet et kompromis, så alene det såkaldte kapitel 33, der handler om budgetspørgsmål, åbnes, mens andre kapitler kan åbnes senere.

Kapitel 33 er ikke blokeret af nogen EU-lande - heller ikke Cypern - der har en over 40 år lang konflikt med Tyrkiet, som diskriminerer mod den ellers internationalt anerkendte græsk-cypriotiske regering i Nicosia.

Ifølge en centralt placeret EU-kilde er åbningen af kapitel 33 også acceptabel for Cypern, som ellers har været meget skeptisk over for at udvide forhandlingerne om EU-medlemskab med Tyrkiet.

Samtidig har Tyrkiet fået lovning på hurtigere at få udbetalt tre milliarder euro (22,5 milliarder kroner) fra EU-landene til flygtningeprojekter i landet.

Aftalen lægger op til, at EU og Tyrkiet inden for en uge skal identificere flygtningeprojekter i Tyrkiet, som EU-landene kan bidrage til med allerede aftalte penge.

- Bekymringen fra Tyrkiet er, at det går lidt langsomt med at fordele pengene. Løsningen er at inkludere en sætning om, at Tyrkiet og EU-Kommissionen inden for en uge identificerer en liste over projekter, som kan støttes med penge, siger en centralt placeret EU-kilde.

EU lover også yderligere tre milliarder euro til støtte for syriske flygtninge i Tyrkiet frem mod 2018, når den første pulje af penge er brugt.

/ritzau/

Dagens Gossip