Alle i Belgien får jodpiller for at beskytte mod atomuheld

Alle, der bor i Belgien, skal have udleveret jodpiller, så de kan beskytte sig mod radioaktiv stråling, hvis der sker et uheld på et af landets aldrende atomkraftværker.

Det har den belgiske sundhedsminister, Maggie De Block, ifølge avisen La Libre Belgique sagt til parlamentets sundhedsudvalg.

Hidtil har kun folk, der bor i en radius af 20 kilometer fra landets to atomkraftværker, Tihange ved Huy i det vestlige Belgien og Doel tæt ved Antwerpen, modtaget jodpiller.

Men nu skal den radius ifølge sundhedsministeren udvides til 100 kilometer, og dermed vil den komme til at omfatte alle i det lille land, hvor der bor over 11 millioner mennesker.

Beslutningen kommer blot en uge efter, at den tyske miljøminister, Barbara Hendricks, bad Belgien slukke for de to 40 år gamle reaktorer Tihange 2 og Doel 3, indtil der er helt styr på sikkerheden.

De belgiske reaktorer har skabt bekymring, efter at der er konstateret revner, lækager og metaltræthed begge steder, ligesom der har været er sabotageforsøg, der ikke er blevet opklaret.

Belgiens atommyndigheder, Fanc, reagerede med overraskelse og afviste den tyske anmodning.

- Fanc er fortsat overbevist om, at Doel 3 og Tihange 2 lever op til internationale sikkerhedsstandarder, og at der ikke er nogen grund til at lukke disse anlæg ud fra et atomsikkerhedsmæssigt synspunkt, lød det i sidste uge fra de belgiske myndigheder.

De to reaktorer blev midlertidigt lukket i 2012 og igen i 2014, efter at der var fundet små revner i reaktortankene, men de fik grønt lys til at genstarte i november sidste år.

Tidligere på måneden meddelte Nordrhein-Westfalen, der med 18 millioner indbyggere er den største tyske delstat, at den støtter en klage fra regionen omkring Aachen over Tihange 2-reaktoren og overvejer gå rettens vej for at få den lukket.

Den tyske by Aachen ligger omkring 65 kilometer fra den belgiske Tihange 2-reaktor.

/ritzau/

Dagens Gossip