Alle kneb gælder i jagten på en Tour-triumf

Sprinteren Mark Cavendish er berygtet for sit heftige britiske temperament. Når han ikke vinder sine spurter, går han amok i ren arrigskab. Måske var det samme sindstilstand Canvendish var i på afslutningen af 10. etape i dette års udgave af det franske etapeløb Tour de France.

For på de allersidste meter af de 197 kilometer fra Saint-Gildas-des-Bois til Saint-Malo i Bretagne-regionen i det nordlige Frankrig formåede Mark Cavendish fra Omega Pharma-Quickstep-mandskabet at sende Tom Veelers i asfalten. Cavendish havde ikke fået erobret sig en optimal position i slutspurten og med et skub med skulderen forsøgte han derfor at flytte på Veelers, som straks styrede i høj fart.

- Vejen slog venstre, og jeg fulgte den bare. Jeg ved godt, alle folk siger, åh Cavendish kørte en beskidt spurt, men sådan var det ikke, sagde Mark Cavendish efter etapen, mens han via sin Twitter-profil også forklarede og forsvarede sig.

Vinderen af 10. etape blev altså som ventet ikke Mark Cavendish. I stedet strøg Marcel Kittel fra Argos-Shimano først over stregen, og trøstede dermed sin holdkammerat Tom Veelers, som Cavendish havde sendt i jorden.

Forud for den voldsomme massespurt var en fem-mandsgruppe stukket afsted fra feltet i jagten på en etapesejr. Det var Jerome Cousin (Europcar), Juan Jose Oroz (Euskatel), Luis Mate (Cofidis), Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM) og Julien Simon (Sojasun).

Efter 10 kilometer havde gruppen slået et hul på tre minutter til feltet, der ikke virkede synderligt opsat på at jagte fortroppen, og de ledende hold i feltet koncentrerede sig mest om at holde deres kaptajner ude af problemer. I stedet førte særligt sprinterholdene Lotto-Belisol, Omega Pharma-Quickstep og Argos-Shimano an.

Feltet begyndte at sætte tempoet op efter godt 130 kilometer, hvor dagens indlagte spurt i feltet blev vundet suverænt af Andre Greipel (Lotto-Belisol) foran Peter Sagan (Cannondale) og Mark Cavendish (Omega Pharma-Quickstep).

Ét af udbruddets stærkeste navne, Lieuwe Westra, der blandt andet vandt Post Danmark Rundt sidste år, faldt fra med 18 kilometer tilbage på etapen og lod sig falde ind i feltet, hvor sprinterholdene skruede tempoet meget højt op i medvinden for at køre supersprinterne Sagan, Cavendish, Kittel og Greipel først til målstregen, hvor Kittel altså vandt til sidst.

Mark Cavendish blev i øvrigt ikke straffet for sit skub efterfølgende, og britens danske sportsdirektør på Omega Pharma-Quickstep-mandskabet, Brian Holm, hæftede sig mest ved skuffelsen over den glippede sejr.

Har skuffelsen lagt sig?

- Nej, der går lige en time eller to. Det var én af de etaper, vi burde have vundet. I dag fik vi stryg igen i en massespurt, så det var ikke nogen stor oplevelse for os, sagde Brian Holm.

 

 

 

 

 

Dagens Gossip