Alt er muligt i Storbritanniens afgørende EU-valg

Skrevet af admin

14/06/2016

Mest læste i dag

Pilene peger i begge retninger, når det kommer til, hvad briterne vil stemme den 23. juni. Her skal Storbritannien træffe et afgørende valg, om man vil blive i EU eller vil begynde processen med at forlade det europæiske samarbejde.

De seneste meningsmålinger viser dødt løb, men bookmakerne giver stadigvæk over en bred kam størst chance for, at valget ender på et fortsat medlemskab.

Dog med det aber dabei, at bookmakerne de seneste dage har skruet gevaldigt ned for oddsene for et britisk farvel.

- Det er ikke let at tolke på, dette her. Det må jeg sige. Meningsmålingerne har ikke haft alt for meget held i sprøjten de sidste par afstemninger. Men at vurdere hvad vej vinden vender lige nu, det er svært, siger professor ved CBS Ole Helmersen.

Hos Dansk Institut for Internationale Studier, Diis, mener ph.d.-studerende Christine Nissen, at forskellen er at finde i den stille, tvivlende gruppe.

- Det kan virke paradoksalt, at der er så stor forskel på meningsmålingerne og bookmakerne.

- Men helt overordnet kan det handle om, at de folk, der svarer på meningsmålingerne, er forholdsvis sikre på, hvad de vil stemme, siger hun.

I den lejr er der notorisk flere EU-skeptikere. Derfor ligger der et potentielt rygstød til siden, der gerne vil blive i EU, når folk rent faktisk skal sætte deres kryds.

- Sidst jeg så, var der 15 procent, der ikke havde besluttet sig. Man har en formodning om, at mange af dem vil ende med at stemme på det sikre. Altså at blive i EU, siger Christine Nissen.

Derfor bliver stemmeprocenten også afgørende, vurderer Christine Nissen. Bliver den høj, som meget tyder på, vil det øge chancen for, at Storbritannien bliver i EU, fordi tvivlerne rammer stemmeboksen.

- Men man kan aldrig vide, hvordan det ender, når man holder en folkeafstemning. Så man kan overhovedet ikke vide sig sikker på noget, afslutter hun.

/ritzau/