Alt om Post Danmark Rundt

1. etape - Silkeborg - Varde, 180 kilometer Det skal gå meget galt, hvis ikke denne dag ender i en massespurt. Mest interessant på 1. etape er det, at der er lagt en passage med grusvej på to kilometer ind på ruten. Passagen kommer allerede efter 67,5 kilometer af etapen. Man kan næppe vinde sit Post Danmark Rundt her, men man kan måske tabe det.

Favoritter: Sprinterne - hvilket især vil sige Mark Cavendish og Tyler Farrar.

2. etape - Ribe - Sønderborg, 180 kilometer Sidevind ned langs den jyske vestkyst kan blive et tema denne dag, men vejrudsigterne peger dog ikke i retning af voldsom vind. Matti Breschel har gode minder fra Sønderborg, hvor han er blevet dansk mester på opløbet ved Dybøl Mølle, ligesom han har vundet den senest Post Danmark Rundt-etape, der havde mål i byen - tilbage i 2008. Opløbet stiger, og der er en stigning med brosten inde på de sidste omgange, hvor det er svært at køre lead out for en sprinter.

Favoritter: Det kan sagtens blive Mark Cavendish, men det kunne også være en Matti Breschel eller Michael Mørkøv.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

3. etape - Sønderborg - Vejle, 200 kilometerDet er traditionelt en nøgleetape i løbet, og det bliver det også i år. Der er allerede kørt masser af bakker, inden rytterne kommer ind på rundstrækningen i Vejle. Kunsten bliver at kunne vente med at spille fandango indtil de fire ture op ad stejle, stejle Kiddesvej i Vejle. Bakken er 350 meter lang og stiger maksimalt med 19 procent og i gennemsnit 12,5.

Favoritter: Ryttere med et godt punch på bakkerne - Matti Breschel er et oplagt bud, men hold også øje med en mand som Wilco Kelderman her.

4. etape - Høng - Asnæs Indelukke, 105 kilometerTraditionelt har lørdagens halve etape i Post Danmark Rundt været noget af indslumringspille, hvor de fleste bare har ventet på aftenens enkeltstart. Sådan behøver det ikke blive i år. Det kan blive en etape for klassementets folk med et terræn, hvor en rytter som Matti Breschel vil forsøge at polstre sig med tid forud for den enkeltstart, der venter senere på dagen. De tre rundstrækninger i Asnæs rummer to bakker - blandt andet opløbet på Åsevangsvej, der er 1100 meter lang og stiger 5,8 procent i snit og helt op til 10 procenter de sidste hundrede meter før stregen.

Favoritterne: Hvis Mark Cavendish virkelig er sulten, må man aldrig udelukke ham, men mest sandsynligt er det igen, at det bliver nogle af de samme ryttere, som dominerede i Vejle, vi kommer til at se køre om etapen.

5. etape - Holbæk, 12 kilometer ( enkeltstart )Der er ikke så meget at sige her: Det er for specialisterne, og det kan meget vel blive her, vinderen endeligt findes. Det er derimod ikke noget for Matti Breschel, der flere gange har mistet en førertrøje på netop enkeltstarten.

Favoritterne: Manuele Boaro fra Team Saxo-Tinkoff er et godt bud på en vinder. Gode danske bud denne dag er ryttere som Alex Rasmussen, Lasse Norman Hansen og ikke mindst Lars Bak.

6. etape - Roskilde - Frederiksberg, 165 kilometer Mon ikke det går, som det plejer, så vi får en sprint på Frederiksberg efter at have set et par behjertede udbrudsforsøg med dansk deltagelse. Ruten lægger ikke op til meget andet. Løbet behøver dog ikke være afgjort før på målstregen. Der er bonussekunder i spil både der og på to indlagte spurter, så det er muligt, at der stadig vil være kamp om den gule trøje også på sidstedagen.

Løbets store favoritterDer står Mark Cavendish ud over det hele her. Men han skal blandt andet holde øje med Theo Bos og Tyler Farrar - og måske Alex Rasmussen.

Manuele Boaro, Saxo-Tinkoff Den unge italiener er et oplagt vinderbud, da han har en virkelig god enkeltstart. Han blev samlet treer sidste år, hvor han blandt andet også klarede sig fint igennem etapen i Vejle.

Wilco Kelderman, Belkim 22-årige Kelderman kiggede allerede sidste år frem med en samlet syvendeplads i løbet, hvilket var nok til at sikre ham ungdomstrøjen. Han er en komplet rytter, hvilket en samlet 17.-plads i årets Giro og en samlet femteplads i årets Romandiet Rundt fortæller alt om. Udfordringen bliver enkeltstarten, hvor han sidste år tabte lidt for meget tid til de absolutte favoritter.

Lars Bak, LottoBak kommer til Danmark Rundt i storform efter Touren, og han får lov at køre efter klassementet. Han kørte en fremragende flad enkeltstart i Tour de France, og det bliver også hans vigtigste våben, hvis han skal vinde løbet. Udfordringen gemmer sig Vejle, der bliver ren overlevelse for Bak. Sidste år gjorde han det dog godt og smed kun 13 sekunder til de bedste.

De danske muligheder

Lasse Norman Hansen Den danske OL-guldvinder på bane kører for det danske Blue Water Cycling, men skifter fra nytåret til Garmin-holdet på allerhøjeste niveau. Han bliver spændende at følge. Enkeltstarten er der, spørgsmålet er, om han overlever Vejle, som er jomfruelig jord for ham.

Michael MørkøvMørkøv er en fremragende allrounder og dermed fint skåret til et løb som Post Danmark Rundt. Dog savner han en tydelig spidskompetence i forhold til at sætte et dødsstød ind og afgøre løbet. Han vil med garanti sørge for at holde sig til så langt inde i løbet som muligt.

Alex Rasmussen Det er stadig for meget op og ned med Alex Rasmussen, og vi gætter på, at det bliver mere ned end op i årets løb. Klassementet bliver næppe et tema for Rasmussen efter turen på Kiddesvej, men han kan vinde enkeltstarten og måske blande sig i en spurt, hvis han da for lov. For han kan også ende som lead-out for Tyler Farrar.

Matti BreschelEnkeltstarten er hans forbandelse og har været det flere gange. Den bliver det nok også i år, men Breschel plejer i den grad at levere varen i Danmark og kæmpe for sin mulighed i de terræner, der passer ham.Kristian HaugaardHaugaard gjorde det allerede godt sidste år med en samlet 27.-plads efter et løb, hvor enkeltstarten var hans eneste svaghed. Han kommer i fin form og med topresultater i små etapeløb i Portugal og Tjekkiet.

Andre sjove navne

Vi skal selvfølgelig nævne Mark Cavendish, et af sportens allerstørste navne. Han vil i spurterne blandt andet blive udfordret af navne som Tylar Farrar, Theo Bos, Boy van Poppel Matteo Pelucchi og Kenny van Hummel. Hold også altid og hele tiden øje med Juan Antonio Flecha, der aldrig skåner sig selv i et cykelløb.

Af danske navne skal vi se Rasmus Quaade, der stensikkert vil gå efter etapesejr på enkeltstarten, ligesom det bliver interessant at se en frisk væddeløber som Sebastian Lander.

Kig endelig efter Michael Valgren, der kører for stærke Team Cult Energy. Ham har vi kun til låns på de hjemlige veje - efter to sejre i ungdommens Liège-Bastogne-Liège er storholdene sultne efter ham.

Kort om løbet

Ud over den gule førertrøje, køres der om en ungdomstrøje, en pointtrøje og en bakketrøje. * Der er tidsbonus på målstregen på 1., 2. 3. og 6. etape: 10, 6 og 4 sekunder til de tre første. På 4. etape er der 6, 4 og 2 sekunder til de tre første. Der er på alle indlagte spurter på etaperne 3, 2 og 1 sekunder til de tre første. Løbets samlede vinder indkasserer 9655 euro - cirka 72500 kroner.

Tidligere vindere

2012: Lieuwe Westra, Holland 2011: Simon Gerrans, Australien 2010: Jakob Fuglsang, Danmark 2009: Jakob Fuglsang, Danmark 2008: Jakob Fuglsang, Danmark 2007: Kurt-Asle Arvesen, Norge 2006: Fabian Cancellara, Schweiz 2005: Ivan Basso, Italien 2004: Kurt-Asle Arvesen, Norge 2003: Sebastian Lang, Tyskland 2002: Jakob Piil, Danmark 2001: David Millar, Storbritannien 2000: Rolf Sørensen, Danmark 1999: Tyler Hamilton, USA 1998: Marc Streel, Belgien 1997: Servais Knaven, Holland 1996: Fabrizio Guidi, Italien 1995: Bjarne Riis, Danmark 1988: Phil Anderson, Australien 1987: Kim Andersen, Danmark 1986: Jesper Worre, Danmark 1985: Moreno Argentin, Italien

 

 

 

 

 

Dagens Gossip