Alvin Toffler der forudså fremtidens chok er død, 87 år

Den amerikanske forfatter og fremtidsforsker Alvin Toffler, der er internationalt kendt for sine bøger "Fremtids-Chok" og "Den Tredje Bølge", er død, 87, år i sit hjem i Los Angeles.

Det oplyser konsulentfirmaet Toffler Associates, som han selv var med til at stifte.

"Fremtids-chok" fra 1970 blev hans store internationale gennembrud. Den er skrevet sammen med hans kone Heidi, der stadig lever.

Det er en analyse af de store sociale forandringer i 1960'erne og en fremskrivning af, hvordan traditionelle familier gradvist vil gå i opløsning og arbejdspladser ændre sig radikalt.

Bogen gjorde ham til en af de mest respekterede fremtidsforskere, og han var en meget efterspurgt person til at råde virksomheder og statsledere om fremtidspotentialet. Blandt dem var den sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov.

Han er blevet berømmet for i flere bøger korrekt at spå om økonomiske og teknologiske forandringer. Han forudså således i 1980, at folk i fremtiden ville benytte sig af elektroniske mails.

Mange af hans forudsigelser var han ikke alene om, men han var den, der var bedst til at popularisere stoffet.

Men Toffler havde også mange fejlskud. Blandt andet at menneskene ville bosætte sig i kolonier i Rummet.

Han opfandt også begrebet "information overload" - at der er så meget viden og information i omløb, at folk risikerer at må give fortabt.

"Fremtids-Chok" blev udgivet i flere end 50 lande, heriblandt Danmark.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip