Amagerbankens krak giver Danmark AAA-rating

Mens mange lande de sidste år har måtte mistet deres plads i klubben af lande, der har den allerbedste kreditrating, så har Danmark bevaret sin plads.

Og spørger man hos Moody's, der er det ene af de tre store kreditvurderingsbureauer, så er der en direkte sammenhæng mellem Amagerbankens krak og vores AAA-rating.

Dengang viste politikerne nemlig, at de var parate til at lade seniorkreditorer - som f.eks. obligationsejere - lide tab, for at beskytte staten for tab.

»Hvis Danmark havde introduceret en betingelsesløs og uigenkaldelig statsgarant til banksystemet i en længere periode, så ville bankerne have tiltrukket funding på niveauer, som ikke matcher prisen på den risiko, som de investerer i,« sagde Oscar Heemskerk, der er seniorkreditdirektør hos Moody's i et interview med nyhedsbureauet Bloomberg og fortsatte:

»Det giver et incitament for dem til at give lån til billigere renter. Vil det kunne føre til en aktivboble over tid? Ja,« sagde han.

Første land der lod bank krakke

Danmark var det første land i EU, der i forbindelse med finanskrisen, lod en bank krakke, uden at friholde seniorkreditorer for tab.

Andre europæiske regeringer har grebet ind og reddet deres banker. Og det er altså ifølge Moody's en del af forklaringen på, at vi har bevaret vores AAA-rating, på trods af at boligboblen og bankkrisen herhjemme har været værre, end mange af de lande vi normalt sammenligner os med.

Mens staten altså klarer sig godt i kreditbureauernes karakterbog, har flere af bankerne fået dårligere rating. Samtidig har Finanstilsynet kørt en meget striks linje overfor bankerne og meldt ud, at vi skal have det strammeste tilsyn i hele EU.

Det har ført til nogle politiske skænderier, senest i forbindelse med forhandlingerne om de såkaldte systemisk vigtige banker, SIFI'erne. 

Her mener flere af de borgerlige partier, at regeringen lægger op til kreditkrav, der er så stramme, at bankerne holder op med at låne penge ud, hvilket vil gå ud over væksten.

 

Dagens Gossip