Amatørarkæologer forgyldes for at finde guldskat

Skrevet af admin

16/06/2016

Dagens topnyheder

Tre amatørarkæologers udflugt til en mark lidt uden for Vejle resulterede i fundet af syv guldarmringe. Det er den største vikingeguldskat, der indtil videre er fundet i Danmark.

Derfor får de tildelt en findeløn, der foreløbigt er beregnet til 200.000 kroner.

Det skriver DR Syd.

Hvis amatører opdager fund af særlig historisk interesse, kan det nemlig udløse en såkaldt danefægodtgørelse fra staten. Men selv om belønningen er stor, så har det ikke været motivationen for de tre guldfindere.

Det fortæller Poul Nørgaard Pedersen, der er en af de tre amatører til DR Syd.

- Det med danefægodtgørelse er ikke noget, vi har gået og spekuleret på, for det er jo ikke derfor, at vi gør det her.

De tre fritidsarkæologer tager derimod på jagt efter glemte skatte for fornøjelsens skyld. Det fortæller Marie Aagaard Larsen.

- Et ord, jeg aldrig bruger, er ærefrygt, men det er det bedste ord, der beskriver det. Det føltes som torden og lynild, der gik igennem mig. Jeg er virkelig en stolt amatørarkæolog i dag, siger hun til DR Syd.

For både Poul Nørgaard Pedersen, Marie Aagaard Larsen og den tredje amatørarkæolog Kristen Nedergaard Dreiøe, er det nemlig hele oplevelsen af at være ude og lede efter gamle fund, der driver dem.

- Det er selvfølgelig en bonus at få, men det er slet ikke derfor, vi gør det. Vi gør det, fordi det er dejligt at gå ude i naturen, og det er dejligt at finde historie i jorden, siger Poul Nørgaard Pedersen.

I arkæologien skelnes der mellem enkeltfund og skattefund. Danmarkshistoriens største enkeltfuld er gjort på Vestsjælland, hvor en 1,9 kilo tung guldring, blev gravet op af jorden.

/ritzau/