Amatører finder Danmarks største guldskat

Skrevet af admin

16/06/2016

Dagens topnyheder

På en mark i Vejen Kommune i Jylland har tre amatørarkæologer i sidste uge fundet syv armringe fra 900-tallet.

Med en vægt på cirka 900 gram er det Danmarks største vikingeguldskat. Det skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

Seks af ringene er i guld, mens den sidste er i sølv.

Det var Marie Aagaard Larsen, der med sin mand, Kristen Nedergaard Dreiøe, og deres fælles ven Poul Nørgaard Pedersen fandt armringene. De var ikke i tvivl om, at de som amatørarkæologer havde fundet en skat med deres metaldetektorer.

- Vi følte virkelig, at vi havde fundet guldet for enden af regnbuen, da vi fandt den første ring, men da der dukkede flere op, blev det næsten uvirkeligt, siger Marie Aagaard Larsen i pressemeddelelsen.

De tre kontaktede Museet på Sønderskov, hvor Lars Grundvad er museumsinspektør. Han havde ikke i sin "vildeste fantasi" forestillet sig, at der ville blive fundet en så stor guldskat fra vikingetiden i området.

På Nationalmuseet er Peter Pentz, der er vikingetidsekspert og museumsinspektør, også imponeret.

- At finde bare én af disse ringe er stort, så det er noget helt særligt at finde syv, siger han i pressemeddelelsen.

- Vikingetiden er faktisk "sølvalderen", når det gælder skattefund. Langt de fleste skatte indeholder kun sølv. Hvis der er guld, er det altid en lille del, ikke som her, størstedelen, siger han videre.

Indtil videre bliver det præcise sted for fundet holdt hemmeligt, så finderne og Museet på Sønderskov kan undersøge marken, hvor der stadig kan dukke mere op.

I 1911 blev der i samme område fundet en guldkæde på 67 gram. Derfor mener Lars Grundvad, at de syv armringe formentlig hører sammen med det tidligere fund.

- En af guldringene er lavet i den stilart, som kaldes for Jelling-stil. Det er guldkæden fra 1911 også, og da de er fundet inden for samme område på den samme mark, vil jeg mene, at de godt kan kobles sammen til en skat bestående af i alt otte pragtsmykker, siger han.

Indtil sidste uge var det største guldfund fra vikingetiden fra Vester Vedsted i Sydvestjylland. Denne skat omfatter 750 gram guld og er derfor nu henvist til andenpladsen.

/ritzau/