Ambassadør: Rusland er klar til vestlig alliance mod IS

Rusland er klar til en alliance med USA, Frankrig og Tyrkiet mod den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat, siger Ruslands ambassadør i Frankrig onsdag.

- Vi er klar til (...) at planlægge angreb på Daesh-positioner sammen og skabe et fælles personale (joint staff, red.) med Frankrig, USA og alle lande, som vil være med i denne koalition, siger Aleksander Orlov og bruger en anden betegnelse for Islamisk Stat.

- Hvis tyrkerne vil være med også, er de velkomne, siger han videre.

Trods nye spændinger mellem Tyrkiet og Rusland ser Moskva en fremtid for tyrkerne i samarbejdet. Tirsdag skød Tyrkiet et russisk fly ned, fordi det angiveligt havde krænket tyrkernes luftrum.

Den russiske udmelding om samarbejde kommer efter angrebene i Paris forrige fredag, som kostede 130 livet og en bombe på et russisk fly fra Sharm el-Sheikh, hvor 224 mistede livet.

Islamisk Stat har taget skylden for begge angreb.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger kort efter, at det russiske fly tirsdag blev ramt i tyrkisk luftrum, men styrtede ned i Syrien. Dele af flyet landede dog ifølge præsidenten i Tyrkiet og sårede to tyrkiske statsborgere.

Tyrkiets stærke mand siger videre, at Tyrkiet ikke ønsker en eskalering efter hændelsen.

I de seneste år har der været flere spændinger mellem Vesten og Rusland efter blandt andet russernes annektering af Krim-halvøen, russernes indblanding i Ukraine-konflikten og spørgsmålet om fremtiden til Syrien.

Russerne støtter den syriske præsident, Bashar al-Assad, og har ifølge Vesten fokuseret sine luftangreb mod de moderate syriske oprørsgrupper, som bekæmper styret i Damaskus.

Der har derfor været rejst tvivl om, hvorvidt Rusland vil være klar til at engagere sig i kampen mod Islamisk Stat, som har indtaget store områder i Syrien og Irak.

Siden angrebene i Paris har den franske præsident, François Hollande, været på rundtur hos politiske ledere og forsøgt at styrke indsatsen mod Islamisk Stat.

Hollande har haft den britiske premierminister, David Cameron, på besøg og tirsdag fløj den franske præsident til USA for at besøge præsident Barack Obama.

Onsdag skal Hollande mødes med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og det flyvende diplomati fortsætter resten af ugen blandt andet med en tur til Moskva.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip