Ambassadør: Stilhed før stormen i Thailand

Indtil videre kan man ikke mærke, at de thailandske myndigheder har indført en nødretstilstand, som trådte i kraft onsdag. Sådan lyder det fra den danske ambassadør i Thailand Mikael Hemniti Winter.

- Situationen er umiddelbart ikke værre, end hvad vi har se de seneste par dage, men denne her nødretstilstand giver selvfølgelig anledning til, at vi alle siger: Hvad sker der nu?, siger han til Ritzau.

Nødretstilstanden gælder kun for hovedstaden Bangkok og omliggende provinser. Derfor har den ingen direkte betydning for danske turister.

Ifølge den danske ambassadør i Thailand er der frygt for, at demonstrationerne vil eskalere frem mod det thailandske parlamentsvalg, der efter planen skal finde sted den 2. februar.

- Vi kan godt risikere, at demonstranterne vil prøve forskellige måder af for at eskalere det her. De har bebudet, at de vil blive ved, til enten alt er vundet, eller alt er tabt, siger Mikael Hemniti Winter over telefonen fra Bangkok.

Onsdag blev en af de politiske ledere, som støtter Thailands regering, skudt og såret i den nordøstlige del af landet.

Rødskjortelederen Kwanchai Praipana blev ramt af skud i armen og benet, da der blev åbnet ild mod ham fra en forbikørende bil ved hans hjem i den nordøstlige by Udon Thani.

Nødretstilstanden i Thailand er indført de næste 60 dage.

Den betyder, at myndighederne har beføjelser til at indføre udgangsforbud og tilbageholde mistænkte uden at sigte dem, ligesom medier kan censureres, og politiske møder kan opløses uden videre.

Tusindvis af mennesker har dagligt demonstreret ved regeringsbygninger i Bangkok mod landets premierminister Yingluck Shinawatra, som anklages for omfattende korruption.

Demonstranterne mener, at hun kun er en marionetfigur for den tidligere regeringschef - hendes bror, Thaksin Shinawatra, der nu lever i eksil.

Yingluck Shinawatra vil formentlig vinde parlamentsvalget 2. februar, da hun nyder stor opbakning i den thailandske landbefolkning.

/ritzau/

Dagens Gossip