Amerikanere appellerer dom om milliardkontrakt i Thule

Slagsmålet om den særdeles dyrebare kontrakt om at drive og vedligeholde Thulebasen på Grønland er endnu ikke forbi.

Virksomheden Exelis Services, der i første omgang vandt udbuddet, afviser således at anerkende en afgørelse fra domstolen Court of Federal Claims, der tidligere på året underkendte virksomhedens ret til at varetage opgaven.

- Vi har appelleret afgørelsen. Vi mener, at vi har opfyldt alle krav, der var i udbuddet, siger Kim Ruberg, der er talsmand for Exelis i Danmark.

Baggrunden for balladen er, at det i den oprindelige aftale om Thulebasen mellem USA og Rigsfællesskabet er bestemt, at de civile opgaver på basen kun må udbydes til et dansk eller grønlandsk selskab.

Exelis Services er på papiret dansk med kontor i Hellerup, men ifølge kritikerne er det reelt et såkaldt skuffeselskab for den amerikanske servicemastodont Vectrus.

Kim Ruberg påpeger imidlertid, at en anden amerikansk retsinstans allerede har afgjort, at virksomheden opfylder samtlige krav i udbuddet, og at Exelis slet ikke er blevet hørt i sagen fra Court of Federal Claims.

- Ved at appellere afgørelsen vil vi sikre os, at vi bliver hørt, siger Ruberg.

I 40 år har det dansk-grønlandske selskab Greenland Contractors stået for arbejdet på Thulebasen, men i oktober sidste år valgte US Air Force i stedet at indgå en syvårig aftale til en værdi af 2,5 milliarder kroner med Exelis Services.

Det fik de tre dansk-grønlandske tabere i udbudskonkurrencen til at klage over afgørelsen.

I februar afviste den amerikanske rigsrevision de danske klagere, men senere på året kom afgørelsen fra Court of Federal Claims, som Exelis altså ikke vil anerkende.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip