Amerikanere borer ned til skjult sø på Antarktis

Russerne gjorde det først, briterne måtte opgive, men nu er det også lykkedes for amerikanerne.

Et amerikansk borehold har gennembrudt den 800 meter tykke iskappe ved kanten af Vestantarktis og har ramt vandet i den skjulte sø Lake Whillans. lyder det på ing.dk.

Derved gør amerikanerne russerne kunststykket efter. Russerne borede i februar 2012 for første gange gennem en mere end tre kilometer tyk iskappe til Lake Vostok, som er den største af de mere end 300 søer, som hidtil er fundet under isen på Antarktis.

Der er stor interesse for at undersøge, om vandet i de isdækkede søer på Antarktis indeholder liv, fordi det både kan sige noget om evolutionen generelt og muligheden for at finde liv på Jupiters isdækkede måne Europa, som menes at have flydende vand under isen.

Den amerikanske mission Whillans Ice Stream Subglacial Access Research Drilling nåede ned til søen 28. januar efter at være nået frem til borestedet 14. januar. Boringen har været planlagt i årevis.

Vand- og sedimentprøver fra søen undersøges nu for tilstedeværelsen af organisk materiale.

Briterne måtte opgive
Briterne har også forsøgt at bores sig ned til en skjult sø - dog uden held. I juledagene 2012 måtte British Antarctic Survey opgive at bore gennem tre kilometer is til Lake Ellsworth, da boreholdet løb ind i en række tekniske problemer, som opstod, efter at hovedkedlen til at opvarme borevandet brød sammen.

Martin Siegert fra University of Bristol, der er projektets videnskabelige leder, fortæller til BBC, at der kan gå tre-fire, ja måske fem år, før boringen i givet fald kan genoptages

Russerne på bunden af Lake Vostok
Det russiske nyhedsbureau RiaNovosti oplyser, at den russiske premierminister Dmitrij Medvedev i denne uge har godkendt en plan for de russiske aktiviteter i Antarktis i perioden 2013-17, som er den del af en russisk strategi for Antarktis, der rækker frem til 2020.

Planen omfatter yderligere boringer til Lake Vostok, hvor man sidste år hentede en prøve af overfladevandet op, som senere undersøgelser viste ikke indeholdt liv.
Den 10. januar i år lykkedes det igen russerne at hente vand op fra søen i form af genfrosset vand, der var trukket op i borehullet. Dette vand er endnu ikke analyseret.
Ifølge den nye plan vil russerne til næste år forsøge at hente vand op fra bunden af søen i håb om at finde liv i søen, der har været afskåret fra omverdenen i 15-20 millioner år.

Russerne har tre permanente stationer i Antarktis. De planlægger at bruge omkring 11 milliarder kroner på deres 2020-strategi.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip