Amerikanere og afrikanere bytter mad i tyve dage: Kræftforskere måber over resultaterne

Skrevet af Kirstine Petersen

29/04/2015

Dagens topnyheder

Spis dig sund. Sådan lyder råd ofte fra kosteksperter, når vi vil leve længere, bedre eller forsøge at gøre kål på alt fra en inluenza til livstruende sygdomme.

Og der er vist noget om snakken, ifølge en undersøgelse af et hold kræftforskere, skriver The Independent.  

Forskerne har undersøgt, hvad der sker, når man bytter 20 amerikaneres kost ud med 20 sydafrikaneres fra regionen Kwazulu Natal.

Ændringen af kosten, da de to grupper byttede madplan, havde enorme effekter og overrasker forskerne selv.

Læs også: Ny medicin oplæser kvindes tumor på tre uger: Efterlader gabende hul

Rødt og forarbejdet kød kan være synderen
Eksperimentet blev udført med henblik på at finde sammenhæng mellem kostvaner og risikoen for mave-tarmkræft.

Tarmkræft – en potentiel dræber – er kendt for at være en udpræget vestligt sygdom. Det skyldes blandt andet vores kost, der ofte indeholder en hel del rødt eller forarbejdet kød.

En sådan ”vestlig” kost, spiste de 20 amerikanere i forsøget typisk. De 20 sydafrikaneres kost bestod omvendt oftest af fx majskiks, tomater, vegetar-hotdogs, frugt og bønner.

Inden forsøget fik alle deltagere kikkertundersøgt deres tarme for infektioner, abnormaliteter og små polypper, der kan lede til kræft. Her havde halvdelen af amerikanerne polypper, mens ingen af sydafrikanerne havde det.

Efter to ugers forsøg var betændelsestilstande og andre tilstande, der øger risikoen for mave-tarmkræft, markant forbedret blandt amerikanerne, der spise en sund og fiberrig kost. For sydafrikanerne var det lige modsat.

Læs også: Du kan ikke løbe dig fra de ekstra kilo: Forskning slår fast, at motion ikke hjælper med vægttab

Undersøgelsen viser dermed, at kost med et højt fiberindhold kan have en enorm og positiv indvirkning på risikoen for at få mave-tarm-kræft, konkluderer forskerne.

- Det er meget overraskende, hvor hurtigt og dramatisk risikofaktorerne kan ændre sig i begge grupper på baggrund af deres diæt, konkluderer teamlederen bag forsøget Professor Jeremy Nicholson, over for The Independent.

Sammenhængen mellem kost og sygdomme bør derfor undersøges endnu nærmere, peger forskerne blandt andet på.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: