Amerikanerne chokeret over prisforskel på sygdom

Priserne varierer voldsomt, og hvis du får et ildebefindende et sted i New York, kan det betale sig - hvis du har kræfterne til det - at overtale ambulancen til at vælge et hospital, der måske ligger ti minutter længere væk. Prisforskellen kan være næsten en million kroner for den samme behandling.

Det er første gang, at listepriserne for hospitalsbehandling bliver offentliggjort i USA. Og det er chokerende tal.

Et af problemerne er, at udgifterne meget tit har været skjult for amerikanerne, fordi mange er forsikrede gennem deres arbejdsgivere. Men nogle af de forsikrede skal betale noget selv, og der er også personer uden forsikring, der skal behandles, og som bliver chokerede over den reelle pris. Der er nemlig rystende forskelle på listepriserne, selv om forsikringsselskaberne får en rabat.

Ifølge Wahsington Post skal du - hvis ikke du har en god forsikring - undgå George Washington-hospitalet i den amerikanske hovedstad, hvis du skal lægges i respirator eller du skal have udskiftet hoften. For ikke at tale om at blive behandlet efter et trafikuheld. Et gennemsnitligt ophold i en respirator koster på det hospital den pæne sum af 115.000 dollar, mens et andet lokalt hospital tager langt under det det halve for den samme behandling.

For en gennemsnitlig knæoperation kan der være en forskel mellem 69.000 dollar (næsten 400.000 kroner) og 30.000 dollar - eller under det halve på to hospitaler i samme by.

For amerikanerne er det en chokerende nyhed, at der tages så forskellige priser på hospitalerne. Den eneste stat, der har haft et åbent system, er Maryland, hvor priserne heller ikke varierer så voldsomt. Faktisk er priserne i Maryland langt lavere end i resten af landet, og der er heller de enorme forskelle mellem listepriserne på hospitalerne. Altsammen skyldes en større åbenhed der, skriver b.dk.

I USA kan en ny hofte koste alt fra over en million kroner til godt 150.000 kroner, og i New York kan forskellen i pris på to hospitaler, der begge ligger på Manhattan variere med op til 321 procent.

I Miami er der to hospitaler, der ligger i samme gade, hvor priserne er vidt forskellige. Der koster behandlingen af et hjertetilfælde med komplikationer og behandlingen af fire forkalkede blodårer på det ene godt 800.000 kroner, mens det andet tager det halve.

Problemet er, at sundhedssystemerne i USA er uigennemskuelige på grund af sygeforskringerne, der betaler regningen helt eller delvist.

Undskyldningen fra hospitalerne er, at listepriserne måske ikke er så interessante, fordi meget få personer betaler den reelle pris.

Men uanset hvad er forskellen der, og med de stigende sundhedsudgifterne, amerikanerne oplever i øjeblikket, er spørgsmålet, hvordan man får kontrol med de milliardbeløb, der går frem og tilbage mellem hospitalerne og forsikringsselskaberne. Og hvad man egentlig får for pengene.

Hospitalerne selv siger, at der er forskelle på, hvad forbrugerne betaler for, Nogle gange bliver der også lagt noget oveni prisen for at finansiere hospitalets egen forskning, eller der bliver lagt ekstra på for at finansiere udgifterne til de, der ikke er forsikrede.

Hvad der ikke bliver talt højt om, heller ikke fra hospitalernes side, er kvaliteten i arbejdet. Det bliver på baggrund af den rapport, der nu er kommet, sikkert et af de diskussionspunkter, politikerne skal tage sig af, når spørgsmålet om udgifterne til sundhed og hospitaler kommer på dagsordenen igen.

Men for danskere på besøg i USA er én ting vigtig. Gå aldrig på kompromis med forsikringen. Det kan koste flere millioner kroner at blive indlagt, og hvis det er en alvorlig sygdom, er det et to cifret millionbeløb, regningen kan komme til at lyde på. Nogle steder koster det op mod 200.000 kroner i døgnet at ligge på en intensivafdeling.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip