Amerikansk finanskæmpe beroliger skeptikere i Dong-sag

I kølvandet på at et politiske flertal i Folketinget gerne ser den danske energikoncern Dong opsplittet i to selskaber, slår den amerikanske investeringskæmpe Goldman Sachs, der kommer til at eje 19 procent af aktierne i Dong, nu fast, at det ikke er en mulighed.

- Som det er beskrevet i et aktstykke, og som det nævnes specifikt i Dong Energys vedtægter, er det ikke hensigten eller muligt at sælge de særlige rettigheder på gasinfrastruktur, der ejes af Dong, til andre ikke statslige selskaber, siger Sophie Ramsay, der er talskvinde for Goldman Sachs i en skriftlig udtalelse.

Goldman Sachs forsikrer samtidig, at investeringen i Dong "er langsigtet".

Ifølge netmediet Energi Watch har Goldman Sachs som den eneste af de tre nye medejere af Dong Energy afgørende indflydelse på en række beslutninger i selskabet.

Det sker ved, at den nye ejer i flere tilfælde får unikke vetorettigheder.

Et politisk flertal ser dog gerne, at Dong splittes op i en statsejet enhed med ansvar for den danske energiforsyning - og et kommercielt selskab med ansvar for eksempelvis Dongs mange havvindmølleparker.

Udmeldingen fra den politiske opposition kommer samtidig med, at Goldman Sachs er på vej ind som aktionær i Dong Energy - et forhold som EU Kommissionen netop har godkendt.

Politikerne vil ifølge Børsen sikre, at det, der betegnes som "kritisk infrastruktur", forbliver under statens kontrol. De Konservatives finansordfører, Mike Legarth, mener, at alt det, som ikke falder ind under den kategori, kan lægges over i et privat selskab.

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser forslaget. Det er alt for tidligt at begynde at tale om en opsplitning af Dong, lyder det i et skriftligt svar til Børsen.

- En sådan opsplitning af Dong Energy vil være kompliceret og kræve lang tids forberedelse. Den er samtidig ikke forenelig med det behov for at skaffe kapital til Dong Energy, der opstod i slutningen af 2012, forklarer Corydon.

Efter tilførslen af de 11 milliarder kroner i Dong ser ejerandelen således ud: Staten ejer cirka 60 procent, Goldman Sachs cirka 19 procent, ATP fem procent og PFA to procent.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip