Amerikansk flådeskib skal ødelægge kemiske våben

Skrevet af admin

30/11/2013

Dagens topnyheder

USA har tilbudt at tilintetgøre kemikalier i Syrien, der kan anvendes til kemiske våben, siger Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW).

Den nobelprisbelønnede organisation har ansvaret for, at mange ton farlige giftstoffer som sarin og sennepsgas kommer væk fra det krigshærgede land.

- Processen med uskadeliggørelse af stofferne vil foregå om bord på et amerikansk fartøj ude på havet. Et flådefartøj fra USA er for øjeblikket ved at blive bygget om, så der kan foretages hydrolyse om bord, hedder det i en pressemeddelelse fra OPCW.

Hydrolyse er en kemisk reaktion eller proces, hvor et molekyle reagerer med vand og bliver opdelt i mindre molekyler.

OPCW siger, at det har modtaget henvendelser fra 35 firmaer, som er interesseret i at indgå kommercielle kontrakter om ødelæggelse af omkring 800 ton industrikemikalier.

Firmaerne vil ødelægge stofferne i kommercielle destruktionsanlæg.

Men derudover er 500 ton kemikalier for farlige til at importere til et land eller til at ødelægge på almindelige kemiske anlæg.

- USA har tilbudt at bidrage med en destruktions-teknologi, fuld operationel støtte og finansiering for at få neutraliseret Syriens kemikalier til kemiske våben, siger OPCW i en erklæring.

Det er planen, at alle kemiske våben skal have forladt Syrien senest 5. februar, og alt skal destrueres inden midten af 2014.

Efter et kemisk angreb mod en oprørskontrolleret forstad i Damaskus i august, der kostede hundredvis af mennesker livet, truede USA det syriske regime med et militært angreb.

Men kort efter erklærede Syriens præsident, Bashar al-Assad, sig villig til at tilslutte sig det internationale forbud mod kemiske våben.

USA og Rusland fulgte op med en plan om at destruere alle kemiske våben i Syrien, og den blev senere bekræftet i en FN-resolution.

Både Norge og Albanien har sagt nej til at være vært for ødelæggelsen af de kemiske våben.

Japan har før destrueret hundredvis af kemiske bomber på havet. Men da Syriens arsenal af giftstoffer er så stort, er det en kompliceret opgave uden fortilfælde at ødelægge våbnene, siger flere eksperter.

OPCW modtog i oktober Nobels fredspris for organisationens omfattende arbejde mod kemiske våben.

/ritzau/Reuters