Amerikansk spiontjeneste vil afsløre forpurrede terrorplaner

Afsløringen er del af NSAs indsats for at retfærdiggøre den omfattende data- og telefonovervågning, som NSA siden 2008 har udført under et overvågningsprogram med kodenavnet PRISM.

Her har NSA haft direkte adgang til serverne hos nogle af verdens største teknologigiganter, herunder Google, Facebook og Apple. Det er angiveligt sket i et forsøg på at opsnappe oplysninger om planlagte terroraktioner.

I et sjældent set træk vil NSA nu offentliggøre informationer om snesevis af forfejlede terrorplaner i USA og op mod 20 andre lande.

Ifølge embedsfolk fra Kongressen vil Keith Alexander, der er chef for NSA, tirsdag møde til en høring ved den såkaldte House Intelligence Committee. Det er en komité under Repræsentanternes Hus, som holder opsyn med USAs efterretningstjenester.

Ifølge den demokratiske senator Dianne Feinstein har NSA tidligere meldt ud, at de ville publicere informationerne mandag. Det er dog ikke sket. Det forventes nu, at Keith Alexander løfter sløret for de forpurrede terrorplaner under høringen tirsdag, skriver AFP.

Præsident Barack Obamas efterretningskoordinator, James Clapper, har i et interview med ABC nævnt afsløringen af terrorkomplottet mod Morgenavisen Jyllands-Posten som et resultat fra NSA-programmet PRISM. Den udlægning er der siden sået tvivl om.

NSAs omfattende overvågning blev offentliggjort af amerikanske Washington Post og engelske The Guardian, efter at den tidligere CIA-ansatte Edward Snowden lækkede et antal tophemmelige dokumenter til aviserne.

Amerikansk politi har indledt en efterforskning mod Edward Snowden, der har opholdt sig i Hongkong den seneste måned.

Dagens Gossip