Amerikansk stat giver grønt lys til at skyde dødsdømte

Skrevet af admin

24/03/2015

Dagens topnyheder

Den amerikanske delstat Utah har genindført muligheden for at skyde dødsdømte fanger, når deres sidste time er kommet.

Det står klart, efter at Gary Herberg, guvernøren i den midtvestlige stat, mandag underskrev den kontroversielle lov, der har været undervejs i længere tid.

Loven tillader, at dødsdømte bliver skudt af en henrettelsespeloton, hvis de medikamenter, der normalt bruges til at ende fangernes dage, ikke er tilgængelige, som det har været tilfældet i flere delstater de senere år.

Loven er blevet kritiseret for at være et tilbageskrift og barbarisk. Men det slår guvernør Herbergs talsmand hen.

- Vi er kede af alle sager, hvor nogen har begået så afskyelige forbrydelser som et brutalt overlagt drab og dermed har gjort sig fortjent til dødsstraf. Vi foretrækker at anvende en dødelig sprøjte, når en sådan dom er fældet, siger Marty Carpenter.

Før Utah i 2004 begyndte at anvende giftsprøjter, var skydning i mange år den mest anvendte måde at henrette dødsdømte på. Siden 1850 har staten dog kun henrettet 50 fanger, og der sidder lige nu under 10 dødsdømte i delstatens fængsler.

Mange internationale medicinalselskaber har af etiske årsager stoppet salget eller indstillet produktionen af lægemidler, som er blevet anvendt i amerikanske fængsler til at eksekvere dødsdomme.

Flere henrettelser er gået skævt det seneste år. Ifølge kritikere fordi fængselsmyndighederne har anvendt eksperimentelle giftblandinger.

I Ohio, Arizona og Oklahoma har dødsdømte været udsat for tilsyneladende smertefulde og langtrukne henrettelser. Tilhængere af at genindføre skydning som henrettelsesmetode siger, at det er mere humant.

Ifølge manden bag lovforslaget i Utah, republikaneren Paul Ray, varer det typisk tre til fem sekunder, før en person, der bliver skudt, dør.

- De forbløder hurtigt, siger han.

I Missouri og Wyoming har politikere også foreslået, at dødsstraf skal eksekveres ved skydning.

/ritzau/AFP