Amerikansk valgkamp bekymrer erhvervs- og vækstminister

Skrevet af admin

27/07/2016

Mest læste i dag

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har store håb for den danske eksport til USA. I disse dage er han til Demokraternes konvent og senere på året er et eksportfremstød med kronprinsparret på tapetet.

Men frihandel er langt fra dagens ret i den amerikanske præsidentvalgkamp, hvor både Demokraternes kandidat, Hillary Clinton, og i allerhøjeste grad Republikanernes Donald Trump har buldret mod handelsaftaler, der har kostet amerikanske produktionsjob.

- Der er gået fuldstændig valgkamp i amerikansk politik. Men vi må fortsætte med at arbejde for, at vi får handelsaftaler, der gør os alle sammen rigere, siger Troels Lund Poulsen.

Specielt Donald Trump har været meget aggressiv i forhold til de eksisterende handelsaftaler, som han vil tage op til revision. Samtidig har han truet med direkte handelsbarrierer og straftolde.

Det får dog ikke Troels Lund Poulsen til at kaste sit lod hos Hillary Clinton.

- Vi blander os ikke i, hvem amerikanerne vælger som præsident. Det bliver et tæt løb, og vi samarbejder med hvem end, der måtte vinde, siger ministeren.

Ved Demokraternes konvent - og på sin tur til USA generelt - er Troels Lund Poulsen kommet tættere på den debat, der raser i USA. Og det giver stof til eftertanke.

- Vi kan se, at protestbevægelserne vinder frem i USA såvel som i Europa. Det vækker selvfølgelig stor bekymring for etablerede partier som mit eget. Den bekymring, vi ser omkring globaliseringen, er noget, vi bliver nødt til at tage alvorligt, siger Troels Lund Poulsen.

- Vi bliver nødt til at blive bedre til at forklare, hvorfor der er behov for et stærkt internationalt samarbejde, og hvordan vi alle sammen får noget ud af det. Vi har været for dårlige til at forklare de positive effekter af frihandel og er kommet til at tage dem for givet.

Den pointe vil han tage med rundt til møder med amerikanske politikere.

- For det amerikanske præsidentvalg, og hvordan den politiske situation udvikler sig efter valget, bliver afgørende for hele Europa. Og om muligt i endnu højere grad for Danmark, siger ministeren.

/ritzau/