Amerikanske bombefly flyver tæt på kinesiske strids-øer

Trods advarsler fra Kinas luftfartsmyndigheder fløj to amerikanske bombefly torsdag tæt på de kunstige øer, som Kina gør krav på i Det Sydkinesiske Hav.

De to B-52-bombeflys mission bliver bekræftet af Pentagon, USA's forsvarsministerium.

- De to B-52'ere var på rutinemission i Det Sydkinesiske Hav og både lettede fra og landede i Guam, siger Bill Urban, talsmand for Pentagon, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han siger yderligere, at flyene blev kontaktet to gange med advarsler fra de kinesiske myndigheder, "selvom flyene på intet tidspunkt fløj mindre end 15 sømil" fra det omstridte område.

- Begge fly fortsatte deres mission uden problemer og overholdt på alle tidspunkter international lovgivning, siger Bill Urban til journalister ifølge BBC.

USA anerkender ikke Kinas ret til havområder omkring flere kunstige kinesiske øer og siger, at det er internationalt farvand, hvor man vil fastholde retten til at sejle og flyve.

I oktober sejlede et amerikanske krigsskib ligeledes i det omstridte farvand, og det fik Kina til at kalde episoden for "ekstremt uansvarlig" og en krænkelse af kinesisk territorium.

Torsdagens episode sker forud for den amerikanske præsident, Barack Obamas, besøg i Filippinernes hovedstad, Manila. Også Kinas præsident, Xi Jinping, deltager i mødet, skriver BBC.

Striden i farvandet handler blandt andet om den kunstige ø, der er opført oven på revet Subi Reefi i øhavet Spratley.

Filippinerne og flere andre lande i regionen gør krav på de havområder og rev, hvor Kina har opført de kunstige øer. USA og landene i regionen frygter, at Kina vil bruge øerne til militære baser, selvom Kina siger, at de har civile formål.

/ritzau/

Dagens Gossip