Amerikanske flagfirmaer stopper med at lave sydstatsflag

Skrevet af admin

24/06/2015

Mest læste i dag

Flere af de største flagfabrikker i USA har besluttet at stoppe produktion og salg af det såkaldte sydstatsflag i kølvandet på sidste uges nedskydning af ni sorte personer i en kirke i Charleston i South Carolina.

- Vi håber, at denne beslutning vil vise vores støtte til de, der er ramt af de seneste hændelser i Charleston, hedder det i en meddelelse fra Valley Forge Flag.

Det 133 år gamle firma fra Pennsylvania sælger årligt millioner af flag. Ifølge dets hjemmeside har det blandt andet leveret flag til amerikanske rummissioner til månen samt til de tropper, der deltog i D-dag i Normandiet under Anden Verdenskrig.

Sydstatsflaget, eller konføderationsflaget, udgør kun en lille del af salget.

Firmaet håber også, at beslutningen om at indstille produktionen vil være et "lille bidrag" til at øge tolerancen mellem USA's forskellige befolkningsgrupper, fremgår det af meddelelsen.

Senere tirsdag meddelte Annin Flagmakers, at det også ophører med at fremstille flaget, der i borgerkrigen i 1860'erne blev brugt af de stater, som ikke ville afskaffe slaveri.

Beslutningen har kun ringe økonomisk betydning: Ud af Annins samlede årsproduktion på omkring ti millioner flag er kun cirka 1000 sydstatsflag.

Eder Flag Manufacturing fra Wisconsin vil også stoppe sin produktion af flaget og begrunder det med, at den tidligere ejer Eugene Eder efter at have kæmpet i Anden Verdenskrig ønskede at fremstille amerikanske flag som symboler på frihed og muligheder.

Mens nogen i South Carolina ser konføderationsflaget som et minde om statens modstand mod føderale myndigheder, så er flaget for andre et skamfyldt symbol på undertrykkelse, vold og slavetiden.

Siden kirkemassakren har flaget været i centrum for en debat om, hvorvidt South Carolina bør fjerne flaget, der i flere årtier har vajet på lokalparlamentets område i byen Columbia.

Delstatens guvernør, Nikki Haley, vil have flaget fjernet en gang for alle, sagde hun mandag.

- Det repræsenterer ikke fremtiden for vores storslåede stat, sagde hun.

Den mistænkte for nedskydningen af en præst og otte andre under en gudstjeneste i Charleston onsdag i sidste uge er en 21-årig, hvid mand. Politiet mener, at handlingen var racistisk motiveret.

I sidste uge dukkede der fotografier op af den formodede drabsmand, hvor han sidder med en pistol i sin ene hånd og et sydstatsflag i den anden.

/ritzau/AFP