Amerikanske homoseksuelle sejrer i højesteret

Dermed har homoseksuelle ægtepar fået lige rettigheder og blandt andet ret til samme statslige ydelser som ægtepar, der består af en mand og en kvinde.

Højesteret nedstemte dele af den lov, der i USA hedder Defense of Marriage Act og er kendt som DOMA, med stemmerne 5-4, og resultatet anses for at være en stor sejr for homoseksuelles rettigheder i USA.

Dommer Anthony M. Kennedy var blandt de dommere, der nedstemte DOMA, og han skriver blandt andet i sin indstilling, at loven er forfatningsstridig, da den behandler gifte homoseksuelle værre end andre gifte par.

DOMA blev vedtaget af både republikanere og demokrater og underskrevet af daværende præsident Bill Clinton i 1996 og har betydet, at homoseksuelle ægtepar i USA ikke har kunnet modtage de samme statslige ydelser som heteroseksuelle ægtepar.

USAs nuværende præsident, Barack Obama, er glad for højesterets afgørelse.

»Dagens DOMA-afgørelse er et historisk skridt på vejen mod ægteskabsligestilling. Kærlighed er kærlighed,« skriver præsidenten på Twitter.

Kort efter sin DOMA-afgørelse skulle den amerikanske højesteret tage stilling til Californiens lov om at begrænse ægteskab til at gælde for heteroseksuelle par. Højesteret besluttede imidlertid med stemmerne 5-4, at retten ikke havde mulighed for at tage stilling i sagen om den såkaldte »Prop 8«.

Dermed er vejen banet for, at i hvert fald nogle homoseksuelle kan blive gift i Californien, skriver Reuters, da en anden domstol tidligere har afgjort, at »Prop 8« er ugyldig.

Dagens Gossip