Amerikanske jobtal giver panderynker

Der blev i september skabt 142.000 job i USA uden for landbruget, viser det såkaldte kongetal fredag. Arbejdsløshedsprocenten er uændret.

Den amerikanske beskæftigelsesrapport overrasker således negativt og tyder på, at de amerikanske arbejdsgivere har slået bremsen i over for nyansættelser. Mange økonomer havde ventet, at der ville være blevet skabt 201.000 arbejdspladser ifølge et estimat fra Bloomberg News.

Opbremsningen blev også bekræftet af, at tallene for juli og august blev revideret nedad med 59.000 job.

Samlet holdt arbejdsløshedsprocenten sig på 5,1 procent som ventet.

Kongetallet får stor opmærksomhed blandt økonomer og er en strømpil for, hvordan verdensøkonomien har det.

Cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian kalder også den nye amerikanske arbejdsmarkedsrapport i USA for skuffende.

- Arbejdsmarkedet har generelt været i en pæn bedring over de seneste år, ledigheden er faldet markant fra et niveau omkring 10 procent til fem procent, og beskæftigelsen er steget måned for måned.

- Denne tendens blev dog sat lidt på pause i september, hvor der godt nok blev skabt 142.000 arbejdspladser uden for landbruget, men når man sammenholder det med forventningerne, så var der klart tale om et klart skuffende tal, siger han

Steen Bocian ser dog ikke de skuffende tal som et udtryk for en ny retning i amerikansk økonomi.

Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken, mener, der er grund til en vis bekymring.

- Samlet er der for indeværende et stigende indtryk af, at amerikansk økonomi muligvis er hårdere ramt af den stærke dollar og den svage globale efterspørgsel end forventet, mener han.

Det er især en hård opbremsning i vækstøkonomierne i Asien og Latinamerika anført af lande som Kina og Brasilien, der øger bekymringen for den globale efterspørgsel.

/ritzau/

Dagens Gossip