Amerikanske jobtal overrasker negativt

Der blev i september skabt 142.000 job i USA uden for landbruget, viser det såkaldte kongetal fredag. Arbejdsløsheden er uændret, viser de nye tal.

Den amerikanske beskæftigelsesrapport overrasker således negativt. Mange økonomer havde ventet, at der ville være blevet skabt 201.000 arbejdspladser ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Samtidig blev de seneste to måneders tal revideret nedad med 59.000 personer.Beskæftigelsen i den private sektor voksede med 118.000 ansatte i måneden mod en ventet stigning på 197.000.

Samlet holdt arbejdsløsheden sig på 5,1 procent som ventet.

Kongetallet får stor opmærksomhed blandt økonomer og er en strømpil for, hvordan verdensøkonomien har det, da USA er verdens største økonomi.

Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, kalder også den nye amerikanske arbejdsmarkedsrapport i USA for skuffende.

- Arbejdsmarkedet har generelt været i en pæn bedring over de seneste år, ledigheden er faldet markant fra et niveau omkring 10 procent til fem procent og beskæftigelsen er steget måned for måned.

- Denne tendens blev dog sat lidt på pause i august, hvor der godt nok blev skabt 142.000 arbejdspladser uden for landbruget, men når man sammenholder det med forventningerne, så var der klart tale om et klart skuffende tal, siger han

Ud over at der ikke blev skabt så mange job i august, så blev tallene for de foregående måneder revideret en del ned.

Steen Bocian ser ikke de skuffende tal som et udtryk for en ny retning i amerikansk økonomi.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip