Amerikanske jobtal skuffer

Skrevet af admin

10/01/2014

Dagens topnyheder

Den amerikanske beskæftigelsesrapport for december viser fredag eftermiddag, at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med blot 74.000 personer i julemåneden.

Det var dermed klart værre end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på op mod 200.000 personer.

Ja, det er faktisk det værste tal for en måned i de sidste tre år.

Men en væsentlig forklaring på, at det gik sådan, er dårligt vejr, og der var ikke ligefrem undergangsstemning, da børsen på Wall Street åbnede. Her startede kurserne med at stige.

Arbejdsløsheden faldt til 6,7 procent i december mod 7,0 måneden før.

Forklaringen på, at den procentuelle arbejdsløshed ikke stiger, men falder, er, at rigtig mange amerikanere har været langtidsarbejdsløse og har opgivet at finde sig et job.

De falder således ud af statistikken, så det kun er de aktivt jobsøgende, der tæller med.

Økonomer advarer mod at udlede noget fra en enkelt måneds tal, og den generelle forventning er fortsat, at USA er inde i et opsving, som før eller siden kan få beskæftigelsessituationen til at tegne lidt lysere.

Tidligere på ugen er der kommet tal for forbruget, USA's samhandel med omverdenen og industriproduktionen, som tyder på, at den amerikanske økonomi sluttede stærkt ved udgangen af 2013.

Den amerikanske centralbank har tidligere sagt, at den vil fastholde renten ekstremt lavt, indtil arbejdsløsheden falder under 6,5 procent.

/ritzau/Reuters