Amerikanske stater lukker dørene for syriske flygtninge

Næsten halvdelen af USA's 50 delstater nægter at tage imod flere syriske flygtninge.

Guvernører fra mindst 23 stater mener, at det er for farligt at lade mennesker fra det krigshærgede land komme ind i USA efter fredagens angreb i Paris.

Allerede søndag gjorde Alabama og Michigan det klart, at syrere ikke er velkomne der, og mandag er der kommet lignende meldinger fra yderligere 21 stater.

Med undtagelse af New Hampshire, der har demokraten Maggie Hassan som guvernør, har alle de øvrige stater republikansk flertal.

De republikanske guvernører Greg Abbott i Texas, Asa Hutchinson i Arkansas, Mike Pence i Indiana, Bobby Jindal i Louisiana og Phil Bryant i Mississippi siger mandag, at deres stater ikke længere vil hjælpe regeringens mål om at tage imod 10.000 syrere i det kommende år.

- Texas kan ikke deltage i et program, som vil resultere i, at syriske flygtninge - som kunne have forbindelse til terrorisme - kommer til at bo i Texas, siger Greg Abbott, guvernør i Texas, i et åbent brev til Barack Obama mandag.

Det er dog uklart, hvilken magt guvernørerne har til at forhindre syrere i at komme ind i staterne, siger juridiske eksperter ifølge Reuters.

- Det er den føderale regering, der har magt over immigration. Hvis den tager imod syriske flygtninge, er de her, siger Deborah Anker, juraprofessor på Harvard.

Ifølge en ny måling fra analyseinstituttet Ipsos tror 52 procent af amerikanerne efter fredagens angreb i Paris, at det gør landet mindre trygt at acceptere syriske flygtninge.

Ifølge det amerikanske udenrigsministerium har USA dog ikke tænkt sig at droppe planerne om at tage imod de 10.000 syriske flygtninge.

- Disse flygtninge er genstand for det højeste niveau af sikkerhedstjek for rejsende til USA, siger talsmand for udenrigsministeriet Mark Toner mandag ifølge Reuters.

Beslutningen om at nægte syriske flygtninge adgang til Syrien kom tre dage efter, at gerningsmænd dræbte 129 mennesker i Paris.

Ifølge Frankrigs præsident, François Hollande, blev angrebene planlagt i Syrien.

Islamisk Stat har taget skylden for attentatet.

I USA's seneste optællings-år, som sluttede sidst i september, tog nationen imod 1682 syriske flygtninge. Året før kom kun 105 til USA.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip