Amnesty beskylder Israel for grusomheder

Skrevet af admin

27/02/2014

Dagens topnyheder

Mindst 45 civile palæstinensere er blevet uberettiget skudt og dræbt af israelsk politi og militær de seneste tre år, mens flere tusinde er blevet såret.

Det viser en ny rapport fra Amnesty International, der har undersøgt en lang række drab i forbindelse med demonstrationer og civile protester på Vestbredden, skriver Information.

Drabene er sket enten med skarpe skud, gummikugler eller tåregasgranater, og der er flere tilfælde, hvor demonstranterne er blevet skudt i ryggen på vej væk.

Ifølge undersøgelsen er nogle af drabene sket på fredelige demonstranter, mens andre er sket i forbindelse med stenkast fra særligt unge palæstinensere.

Men fællestrækket er, at der ikke i nogle af de undersøgte tilfælde har været trusler mod liv, hvilket er den eneste lovlige begrundelse, som politiet eller militæret kan have for at anvende dødelig magt, skriver Information.

Ifølge vicegeneralsekretær i Amnesty International Danmark, Trine Christensen, viser rapporten "en fuldstændig mangel på proportion" i det israelske svar på civile palæstinenseres demonstrationer.

- Israels hær og politi bruger hensynsløs magtanvendelse på Vestbredden. De israelske styrker overtræder igen og igen international ret ved at bruge overdreven magtanvendelse for at undertrykke ytringsfrihed og forsamlingsfrihed, siger hun til avisen.

- Der er et klart mønster af ulovlige drab og et meget højt antal hårdt sårede.

Ifølge rapporten har The Military Police Criminal Investigation Division - den israelske institution, der skal undersøge drab i forbindelse med demonstrationerne - indtil videre undersøgt 24 drab i forbindelse med 20 forskellige hændelser.

Undersøgelserne har indtil videre blot ført til en enkelt dom mod en israelsk soldat.

- Det nuværende system er komplet håbløst. Det er ikke uvildigt, og der er mangel på gennemsigtighed. Der har været nogle få undersøgelser, men ofte er resultatet ikke noget, man hører om, siger Trine Christensen til Information.

/ritzau/