Amnesty: Danske styrker i Afghanistan begår konventionsbrud

»Ifølge den Europæiske Menneskeretskonventions artikel fem har han ret til »ufortøvet« at komme for en dommer,« siger Amnestys juridiske konsulent, Claus Juul.

Han understreger, at Danmark er forpligtet til at overholde konventionens bestemmelser, selv om afghaneren tilbageholdes på en dansk base i udlandet.

»Selv om der er en vis elastik i begrebet »ufortøvet«, kan begrebet under ingen omstændigheder strækkes til fem måneder,« siger han.

Thomas Gammeltoft Hansen er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, og han er enig i Amnestys fortolkning af menneskeretskonventionen.

»En dansk militærlejr i Afghanistan er ikke en lokal politistation på Amager, så der gælder ikke de samme regler som i Danmark i forhold til frihedsberøvelse. Men de internationale konventioner siger, at en fange skal have sin sag prøvet af en uafhængig og upartisk myndighed og hurtigst muligt overføres til et land, hvor sagen kan komme for en dommer,« siger han.

Professor Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet er enig i, at Danmark er på kollisionskurs med konventionerne.

»Danmark har ekstraterritorial jurisdiktion i denne sag, og jeg har svært ved at se, hvordan retten til ufortøvet at komme for en dommer kan strækkes til fem måneder,« siger han.

Fangen er mistænkt for at have konstrueret bomber og udlagt vejsidebomber som ifølge Informations oplysninger blandt andet har medført amerikanske tab.

Danmark suspenderede i november sidste år udleveringen af fanger til den afghanske sikkerhedstjeneste i Helmand på grund af risikoen for tortur.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip