Amnesty: Egyptisk militær skød for at dræbe

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har det egyptiske militær - i modsætning til militærets egen forklaring - brugt overdreven magt mod Morsi-tilhængerne, og der er tegn på, at militæret bevidst har affyret dræbende skud mod demonstranterne.

»Til trods for militærets udmeldinger om, at demonstranterne angreb først under sammenstødene mandag, og at ingen kvinder eller børn kom til skade, så maler førstehåndsberetninger indsamlet af Amnesty et meget andet billede,« siger vicedirektør i Amnestys Mellemøsten- og Nordafrika-program, Hassiba Hadj Sahraoui, i en pressemeddelelse.

»Selv hvis nogle demonstranter benyttede sig af vold, så stod det ikke mål med militærets svar, og det førte til tab af liv og skader blandt fredelige demonstranter,« siger vicedirektøren.

Militæret og Indenrigsministeriet i Egypten oplyste mandag, at sammenstødene udsprang som følge af et angreb fra demonstranternes side, og at en officer og to medlemmer af sikkerhedsstyrkerne mistede livet.

Men den forklaring er ikke i tråd med sandheden, lyder det fra Amnesty, der siden har snakket med flere øjenvidner under besøg på blandt andet hospitaler.

Menneskerettighedsorganisationen skriver, at beviser peger på, at militæret har brugt unødig magt ved for eksempel at affyre dræbende skud mod demonstranterne.

»Flere af de dræbte og tilskadekomne var blevet skudt i hovedet og overkroppen med hagl fra shotguns eller skarp ammunition,« skriver Amnesty, der på det kraftigste opfordrer militæret til at stoppe volden.

Landets midlertidige præsident, Adli Mansour, har lovet en undersøgelse af forløbet, og han har udtrykt »dyb sorg« over det store antal dræbte.

Dagens Gossip