Amnesty: FN-rapport er banebrydende

Det er en banebrydende rapport, som FN har offentliggjort.

Sådan lyder det fra Amnesty Internationals vicegeneralsekretær Tine Christensen, efter FN-Komissionen mandag har offentliggjort en rapport som konkluderer, at regimet i Nordkorea begår forbrydelser mod menneskeheden.

- Der er ikke noget nyt i rapporten for os, som har beskæftiget os med Nordkorea, men det er første gang, at FN er ude med en så klar melding, siger Tine Christensen og fortsætter:

- FN er meget klare i spyttet om, hvor alvorlig situationen er. Så på den måde er der noget helt nyt og banebrydende i rapporten.

Anklagerne lyder blandt andet på udhungring og slavegørelse af befolkningen. Anklager som Nordkorea nægter.

Amnesty International har tidligere, ved hjælp af satellitfotos og direkte vidnesbyrd fra tidligere fanger og vagter, dokumenteret, at Nordkorea har arbejdslejre.

Fangerne er nordkoreanere, der på den ene eller anden måde er blevet opfattet som kritiske overfor det nordkoreanske regime. I FN-rapporten skønnes det, at mellem 80.000 og 120.000 mennesker er politiske fanger i landet.

I rapporten konkluderer ekspertgruppen, der er udpeget af FN's Råd for Menneskerettigheder, at en international domstol skal tage stilling til de anklager, der rejses i rapporten.

Kommissionen peger selv på at sagen kan tages op i Den Internationale Straffedomstol (ICC).

Ifølge Tine Christensen er der dog intet, der tyder på, at FN-rapporten eller en eventuel retssag mod regimet i Nordkorea vil ændre på situationen fra den ene dag til den anden.

Det skal ske over længere tid, og derfor er FN-rapporten alligevel et vigtigt skridt.

- Man kan diskutere hvad en retssag kan gøre, men det er vigtigt at fortsætte det pres, der er mod Nordkorea, at få denne rapport på dagsordenen, og blive ved med at i-tale-sætte hvor uacceptabelt det er, det der sker, siger hun.

Rapporten er formentlig en af de mest hårdtslående, der er lavet mod noget land i verdensorganisationen.

/ritzau/

Dagens Gossip