Amnesty forventer asyl til afghanske tolke

Det mener menneskerettighedsorganisationen Amnesty, efter en anden menneskerettighedsorganisation Avaaz i en ny rapport konkluderer, at tolkene er i fare for at blive dræbt af Taleban.

»Rapporten er jo yderligere dokumentation for, hvilken alvorlig fare de afghanske tolke er i. Det bliver sværere og sværere for regeringen at skyde ansvaret for sig i den her sag,« siger Amnestys pressechef, Ole Hoff-Lund.

»Derfor er det afgørende, at man får lavet en grundig, individuel behandling af sagerne og ikke længere gemmer sig bag alle mulige bortforklaringer om, at problemet vil gå væk, for det gør det ikke,« fortsætter pressechefen.

Tidligere på foråret sendte forsvarsminister Nick Hækkerup (S) to officerer til Helmand-provinsen for at foretage en vurdering af sikkerhedssituationen for de afghanske tolke. Den undersøgelse er ikke slut, men Amnesty forventer ikke at blive overrasket.

»Vi afventer resultatet af regeringens undersøgelse, og vi forventer, at den kommer frem til samme konklusion som Avaaz, Udlændingestyrelsen og Amnesty er kommet frem til, nemlig at en del af tolkene er i ganske alvorlig fare, og derfor moralsk set har krav på at få et tilbud om asyl i Danmark,« siger Ole Hoff-Lund.

Han sætter dog pris på, at Forsvarsministeriet selv har sat gang i en undersøgelse af situationen for tolkene.

»Jeg kan bare sige, at heller ikke en rapport fra Amnesty vil normalt få regeringen til at ændre synspunkt, så det er noget, som ministeriet selv skal tage stilling til,« siger Amnestys pressechef.

Dagens Gossip