Amnesty: Husk at stille krav til Iran i handelsfremstød

Skrevet af admin

04/01/2016

Dagens topnyheder

Danmark må ikke stirre sig blind på handelsmuligheder i Iran, men skal bruge den gradvise åbning af landet til at presse på for at forbedre menneskerettighederne i landet.

Det er opfordringen fra Amnesty International til udenrigsminister Kristian Jensen, der mandag og tirsdag er i Irans hovedstad, Teheran, i spidsen for et dansk handelsfremstød.

- Det er vigtigt, at man i forhold til Iran ikke kun fokuserer blindt på muligheden for vækst, men også bruger lejligheden til at påpege problemerne med dødsstraf, politiske rettigheder og kvinders stilling på arbejdsmarkedet, siger Amnestys konstituerede generalsekretær, Trine Christensen.

Iran har det seneste årti været underlagt en stribe sanktioner som følge af landets omdiskuterede atomprogram, men efter at iranerne i sommer indgik en atomaftale med det internationale samfund ventes sanktionerne i løbet af i år at blive udfaset.

- Nu er der endelig en mulighed for at have en dialog med de iranske myndigheder, og det gælder om fra start af at fastholde den kritiske dialog, siger Trine Christensen.

Ifølge Amnesty International blev der i de første ti måneder af 2015 henrettet mindst 830 mennesker i Iran, hvoraf flere fik deres dødsdom for at bekende sig til en anden tro end islam.

Dertil kommer, at flere af de henrettede ifølge Amnesty var under 18 år, da de begik deres forbrydelser.

- Så det håber vi meget, at Kristian Jensen vil drage frem. Det mest problematiske er altid, hvis man holder op med at italesætte problemerne, fordi der er en åbning et andet sted, for det vil blive opfattet som et grønt lys fra regimets side, siger Trine Christensen.

Og udenrigsministeren har skam tænkt sig at tale om problemerne med iranerne, forsikrer han:

- Det er klart, at menneskerettigheder bliver noget af det, jeg skal drøfte med mine politiske modparter under besøget.

- Hvad vil du mere konkret drøfte?

- Jeg vil tage spørgsmål op omkring ytringsfrihed og politisk frihed og tale om konkrete sager. Ikke for at skamme iranerne ud, for det tror jeg ikke, at man får noget ud af, men for at fortælle dem, hvorfor et frit land er et stærkere land, siger Kristian Jensen.

/ritzau/