Amnesty i Grækenland: Flygtninge er lamslåede af frygt

Skrevet af admin

04/04/2016

Dagens topnyheder

Der var egentlig ikke den store dramatik på havnen på den græske ø Lesbos, da de to første skibe med migranter og flygtninge lagde fra kaj tidligt mandag og satte kursen mod Tyrkiet.

Men mens bådpassagererne forholdt sig roligt, syntes panikken at brede sig blandt de mange tilbageblevne flygtninge og migranter på den græske ferieø.

Det fortæller Gauri van Gulik, Amnesty Internationals vicedirektør i Europa. Hun er udsendt til Lesbos for at overvåge flygtningesituationen.

Her befinder hun sig, fordi en aftale mellem EU og Tyrkiet om at sende flygtninge og migranter tilbage til Tyrkiet fra Grækenland netop er trådt i kraft.

- Der var en fornemmelse af ro denne morgen. Men dette var bare første skridt, siger Gauri van Gulik og påpeger, at det ifølge hendes oplysninger hovedsageligt var personer fra Pakistan, der mandag morgen blev sendt tilbage til Tyrkiet.

- Vi er især bekymrede for, hvad der sker med de andre grupper. Lige nu sidder tusindvis fast i detention på Lesbos. Mange af dem er fra Syrien, Irak og Afghanistan. Og de ser på det, der sker, med stor frygt og bekymring.

- De er lamslåede over at være de næste, siger Gauri van Gulik.

Amnesty International har i stærke vendinger kritiseret den aftale, som EU i marts indgik med Tyrkiet. Aftalen indebærer, at afviste asylansøgere samt flygtninge og migranter, der ikke søger asyl i Grækenland, skal sendes retur fra Grækenland til Tyrkiet.

- Med EU-Tyrkiet-aftalen er der sket et markant skifte. Før aftalen blev flygtninge og migranter bragt til et åbent center, hvor de blev hjulpet, når de ankom til Grækenland.

- Nu bliver de automatisk tilbageholdt. De bliver anholdt, når de træder ud af båden og bliver bragt til et detentionscenter. De bliver altså i praksis behandlet, som om de er kriminelle, siger Gauri van Gulik.

Det er forbundet med stor utryghed for flygtninge og migranter, hvis de må rejse tilbage til Tyrkiet. I værste fald kan det koste dem livet, pointerer hun.

- En del af problemet med aftalen er, at den blåstempler Tyrkiet som et sikkert land for flygtninge. Men Amnesty International har dokumenteret, at Tyrkiet har sendt syriske flygtninge tilbage til det krigshærgede Syrien.

- Så det er absolut forkert, at Tyrkiet er et sikkert land, siger Gauri van Gulik.

/ritzau/