Amnesty i kamp mod offentlighedslov

Det svækker den demokratiske kontrol, når regeringen med den ny offentlighedslov begrænser adgangen til centrale dokumenter i lovgivningsprocessen.

Sådan lyder advarslen fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, der mener, at regeringens forslag til en ny offentlighedslov bør ændres, så myndighederne ikke kan lægge nye hindringer i vejen for aktindsigt i centrale dokumenter.

- Med den nye offentlighedslov signalerer et flertal i Folketinget, at det er legitimt at lukke af for magtens maskinrum. Men det er i de lukkede rum, at risikoen for magtmisbrug er størst.

- Det er afgørende for demokratiet, at civilsamfundet kan kigge magthaverne over skuldrene, siger bestyrelsesformand Lasse Hvid-Jørgensen på Amnesty Internationals landsmøde i Nyborg lørdag.

Lovforslaget indeholder ifølge Amnesty for mange undtagelsesbestemmelser, hvor myndighederne kan give afslag på aktindsigt.

Det gælder især paragrafferne 24, 27 og 29, som blandt andet undtager dokumenter sendt mellem statslige myndigheder i visse sager, og som kan mørklægge faglige vurderinger fra departementer og styrelser.

Desuden kan myndighederne afvise aktindsigt, hvis det vil tage mere end 25 timer at behandle ansøgningen.

- Det begrænser mulighederne for at følge med i den demokratiske proces, siger Lasse Hvid-Jørgensen og fortsætter:

- Det er svært at få øje på begrundelsen for at indføre nye undtagelser, som svækker den demokratiske kontrol. Man må spørge sig selv, hvem der har glæde af det.

Forslaget til den nye offentlighedslov har mødt massiv kritik i den offentlige debat.

Blandt andet har flere vindere af Cavling-prisen fastslået, at de ikke kunne have skrevet deres afsløringer - eksempelvis om Tamil-sagen - hvis den nye offentlighedslov havde været gældende dengang.

/ritzau/

Dagens Gossip