Amnesty kalder asylstramninger for umenneskelige

Skrevet af admin

26/01/2016

Dagens topnyheder

Det er en sort dag for syriske krigsflygtninge i Danmark.

Sådan lyder det fra Trine Christensen, som er konstitueret generalsekretær i den danske afdeling i Amnesty, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Reaktionen kommer efter, at et flertal i Folketinget tirsdag har vedtaget en række asylstramninger. Det betyder blandt andet, at retten til familiesammenføring for flygtninge med midlertidig beskyttelse udskydes fra et til tre år.

- Et flertal i Folketinget må nu påtage sig ansvaret for, at ægtefæller og børn skal leve adskilt og i usikkerhed om hinandens skæbne. Tre år er en evighed – specielt i et barns liv. Det er en umenneskelig beslutning, siger Trine Christensen.

Generalsekretæren i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, er lige så bekymret.

- Det er en meget umenneskelig ting at skulle vente så længe. Det bekymrende er, at den danske regering ikke værner mere om de menneskerettigheder, som vi har tilsluttet os, siger Andreas Kamm.

Han henviser til, at Institut for Menneskerettigheder har advaret imod, at stramningerne kan være på kant med de europæiske menneskerettigheder.

- Men det er jo en dagsorden, som handler om at gøre Danmark mindre attraktiv end andre medlemslande i EU og på den måde forsøge at styre flygtningestrømmen mod Danmark, siger Andreas Kamm.

Ud over en stramning af reglerne for familiesammenføring, kan myndighederne også fremover beslaglægge flygtninges værdigenstande.

Lovforslaget blev ved tirsdagens afstemning vedtaget med 81 stemmer for og 27 imod.

- Loven handler desværre ikke om at tage ansvar for at beskytte verdens flygtninge, men om så vidt muligt at unddrage sig ansvaret, siger Amnestys Trine Christensen.

- Det sker ved at gøre forholdene for asylansøgere så ulidelige, at de søger andre steder hen for at opnå beskyttelse og sikkerhed. Det er ganske enkelt uværdigt og meget svært at forstå.

/ritzau/