Amnesty: Manning-sag udstiller USAs regering

Amnesty International mener, det udstiller den amerikanske regerings »forfejlede prioriteter«, at Manning ved en militærdomstol i staten Maryland er blevet kendt helt eller delvist skyldig i 21 ud af 22 anklagepunkter i forbindelse med hans lækage af fortrolige oplysninger til whistleblowerorganisationen Wikileaks.

»Regeringens prioriteter er vendt på hovedet. Den amerikanske regering har nægtet at efterforske troværdige påstande om tortur og andre forbrydelser mod international lov på trods af overvældende beviser. Man vælger at retsforfølge Manning, som tilsyneladende forsøgte at gøre det rigtige,« siger Widney Brown, Senior Director for International Law and Policy, i en pressemeddelelse.

Bradley Manning er kendt skyldig i at have videregivet fortroligt materiale til Wikileaks om blandt andet den amerikanske krigsindsats i Irak og Afghanistan samt dokumenter, som indgående beskriver det amerikanske verdensomspændende diplomati.

De lækkede dokumenter er blandt andet militære krigsdagbøger, fortrolige indberetninger fra amerikanske ambassader og en video, der viser amerikanske soldater skyde en gruppe civile fra en helikopter, heriblandt to journalister fra nyhedsbureauet Reuters.

»Det er svært ikke at drage den konklusion, at Mannings retssag handler om at sende et signal: Den amerikanske regering kommer efter dig, hvis du så meget som tænker på at afsløre beviser for dens ulovlige handlinger,« siger Widney Brown.

Bradley Manning risikerer, på trods af sin delvise frifindelse, fængsel i op mod 130 år. Strafudmålingen indledes onsdag.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip