Amnesty: Nordkoreas fangelejre er vokset

Satellitbilleder over Nordkoreas største fangelejre for politiske fanger peger i retning af, at antallet af indsatte er vokset de seneste år, viser en rapport fra Amnesty.

Rapporten, der bygger på et sjældent vidneudsagn fra en tidligere fangevogter, fortæller desuden om tortur, henrettelser og voldtægter i de frygtede lejre.

- For Amnesty International, som har undersøgt brud på menneskerettigheder i 50 år, er Nordkorea i en kategori for sig, siger Rajiv Narayan fra organisationens kontor i Østasien.

En tidligere fangevogter, som arbejdede i lejren i 1980'erne og 1990'erne, afslører i rapporten blandt andet, hvordan man henrettede fanger.

Han fortæller, at man tvang fangerne til at grave deres egen grav, hvorefter de blev dræbt med et hammerslag i baghovedet.

Vogteren, der kaldes Lee, beretter også om, at indsatte blev kvalt og banket til døde med køller. Kvinder blev jævnligt voldtaget og derpå dræbt, siger han.

- Efter en "nats tjeneste" hos en vogter skulle kvinden dø, for hemmeligheden måtte ikke slippe ud. Det sker i de fleste politiske lejre, siger Lee til Amnesty.

Det kommunistiske styre i Nordkorea nægter, at der overhovedet eksisterer lejre for politiske fanger.

Mellem 100.000 og 200.000 nordkoreanerne menes at være fanget i lejrene.

Satellitbillederne, som Amnesty har analyseret på i den nye rapport, er taget over en periode på to år fra 2011 til 2013.

Undersøgelsen dækker "lejr 15" i den sydlige del af landet, og "lejr 16" i den nordlige del af landet.

Ifølge Amnesty er lejr 16 så stor som 560 kvadratkilometer, hvilket er tre gange så stort som Washington DC. Der skal være omkring 20.000 fanger i den lejr.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip