Amnesty: Nyt EU-udspil er kynisk over for asylansøgere

Skrevet af admin

13/07/2016

Dagens topnyheder

Et nyt asyludspil fra EU er et kynisk forsøg på at styrke Fort Europas mure til skade for flygtninge og asylansøgere.

Det mener den internationale menneskeretsorganisation Amnesty International.

EU-Kommissionen har onsdag fremsat forslag om ens regler og procedurer for at behandle asylansøgninger og samme mulighed for at blive anerkendt som flygtning på ens vilkår i hele EU.

Desuden har EU-Kommissionen foreslået en fælles politik for genbosætning af flygtninge i Europa.

Men ingen af delene falder i god jord hos Amnesty International, der mener, at forslagene risikerer at rulle beskyttelsen af flygtninge og asylansøgere tilbage.

- De bruger gode værktøjer som genbosættelse og sætter dem dårligt sammen. De bruger fine ord, men de dækker over nogle temmelig kyniske hensigter, siger Iverna McGowan, der leder Amnesty Internationals europæiske kontor i Bruxelles.

Hun mener, at EU-Kommissionen med sine forslag i virkeligheden forsøger at genbosætte nogle flygtninge, så de kan sende endnu flere hjem igen.

- De forslag, som EU-Kommissionen har offentliggjort i dag (onsdag, red.), handler ikke om at forbedre beskyttelsen af verdens flygtninge, men om at bringe antallet af irregulære ankomster til Europa ned, siger Iverna McGowan.

Hun siger, at forslaget om genbosættelse handler mere om at kontrollere migration end om at hjælpe sårbare flygtninge.

Og samlet vil EU-Kommissionens asylforslag indføre tiltag, der har hensigt at øge antallet af flygtninge og asylansøgere, der sendes tilbage til lande uden for EU, mener hun.

Danmark er på grund af retsforbeholdet ikke omfattet af EU-Kommissionens udspil om genbosætning.

Til gengæld er Danmark med i andre dele af EU's asylsamarbejde via det såkaldte Dublin-system, der fastslår, at første ankomstland skal behandle en asylansøgning.

Her er Danmark i dag med i samarbejdet via en parallelaftale.

/ritzau/