Amnesty om Tibet-sag: Problem hvis politiet har løjet

Skrevet af admin

24/09/2015

Dagens topnyheder

En betjent er torsdag stået frem og har fortalt, at han deltog i tilbageholdelsen af Tibet-demonstranter under det kinesiske præsidentbesøg i 2012. Han fortæller også, at det hele skete efter ordre fra ledelsen.

Den udmelding finder menneskerettighedsorganisationen Amnesty International dybt bekymrende. Ifølge Amnestys juridiske konsulent Claus Juul er det særligt problematisk, da udtalelsen tyder på, at politiets ledelse står bag fejlen.

- Vi har tidligere hørt om betjente, der dækker over hinanden, mens ledelsen prædiker åbenhed. Men det bliver nu vendt på hovedet, fordi betjentene står frem, mens ledelsen har besluttet ikke at sige, hvad der er sket, siger Claus Juul til Ritzau.

Betjentens udtalelse modsiger Københavns Politis forklaring på to måder. Dels fortæller han, at frihedsberøvelsen af demonstranterne var en ordre. Dels modsiger han den forklaring politiet gav i Østre Landsret om, at de ikke kunne identificere de pågældende betjente.

Hvis betjenten taler sandt, så er ledelsen af Københavns Politi altså taget i en løgn.

- I så fald har politiet vidst, hvem det var, men valgt ikke at sige det i retten. Vi er derfor på grænsen til lovovertrædelse, og det er dybt kritisabelt, siger Claus Juul.

Anmesty håber, at sagen vil blive undersøgt til bunds, så det kan blive afgjort, hvad der reelt er sket. Men hvis betjenten har ret i sine anklager, så mener Claus Juul, at situationen er alvorlig.

- Det er et stort problem, at den eneste styrke, der har lov til at anvende magt, sender sådan et besynderligt signal,

- Den store hvide elefant er mistanken om, at politiet har givet en ordre om at gøre næsten hvad som helst, for at den her meget magtfulde gæst ikke skulle føle sig generet, siger Claus Juul.

/ritzau/