Amnesty-rapport: Transkønnede diskrimineres i Danmark

Skrevet af admin

04/02/2014

Dagens topnyheder

Danmark kritiseres for at diskriminere transkønnede i en ny rapport fra Amnesty International.

De læger, som Amnesty har talt med, anslår at der er omkring 3000 transkønnede herhjemme. Det vil sige personer, som ønsker at opnå fysisk eller juridisk kønsskifte, blandt andet i form af et nyt cpr-nummer.

Selvom transkønnede ikke nødvendigvis ønsker en operation, men blot gerne vil ændre deres udseende ved hjælp af hormoner, så bliver de alligevel kastet ud i en kastrering eller sterilisering for at få deres oplevede køn anerkendt, lyder det.

Amnesty mener, at transkønnede diskrimineres i mødet med de danske myndigheder.

- Vi tvinger transkønnede til at træffe en umulig beslutning, siger Helle Jacobsen, der er kampagneleder i Amnesty og medforfatter på rapporten.

- Enten går de med til en række ydmygende indgreb, såsom årelange psykisk udredning eller en risikabel og – for mange – unødvendig operation. Eller også må de fortsætte med at leve med et køn, som ikke stemmer overens med deres identitet eller udseende, siger hun.

Amnesty opfordrer regeringen til at fjerne kastrationskravet fra lovgivningen for transkønnede, der ønsker at få deres pas, sygesikringskort og andet til at afspejle deres køn.

- Den danske kastrationslovgivning stammer fra 1930’erne og blev oprindeligt brugt til at "kurere" voldtægtsmænd og homoseksuelle ved hjælp af kastration. Det er grotesk, at denne lovgivning ligger til grund for vores behandling af transkønnede, siger Helle Jacobsen.

- Vi ser os selv som et foregangsland, når det kommer til homoseksuelles rettigheder, og vi bør sørge for, at det samme er tilfældet, når det gælder transkønnede, siger hun.

Amnesty ønsker også, at transkønnethed bliver fjernet fra Sundhedsstyrelsens liste over psykiske sygdomme, da det er "diskriminerende og føles som stærkt krænkende for de transkønnede," lyder det.

/ritzau/