Amnesty savner over 50 aktivister og advokater i Kina

En lang række menneskerettighedsadvokater og -aktivister er i løbet af de seneste døgn forsvundet, blevet pågrebet eller indkaldt til politiforhør i Kina, oplyser Amnesty International.

- Vi hører, at nogle advokater fik at vide, at de blev anholdt under mistanke om, at de har opildnet til uro eller optøjer, siger organisationens Kina-medarbejder William Nee ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

I alt menes over 50 personer at være blevet passet op af myndighederne.

Blandt dem er mindst fem ansatte i advokatfirmaet Beijing Fengrui. De blev "ført bort med tvang" af politiet eller ukendte mænd, oplyste deres kolleger fredag på Twitter.

Blandt advokatfirmaets klienter er blandt andre Zhang Miao, der er ansat af den tyske avis Die Zeit. Hun blev pågrebet sidste år efter at have bidraget til en artikel om demonstrationerne i Hongkong. Hun blev dog selv løsladt tidligere på ugen.

Også menneskerettighedsadvokaten Li Heping, som blandt andet har repræsenteret den blinde dissident Chen Guangchen, er ifølge The New York Times blandt de anholdte.

Det kinesiske Ministerium for Offentlig Sikkerhed oplyser sent lørdag dansk tid, at de anholdte advokater er del af en "stor kriminel bande", som "på alvorlig vis har forstyrret lov og orden", skriver det statslige nyhedsbureau Xinhau.

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch er anholdelser som disse en del af en "ny virkelighed" under præsident Xi Jinpings lederskab.

- Beijing har længe signaleret fjendtlighed over for advokater, der prøver at udfordre myndighederne, men påstanden om, at de er del af et kriminelt syndikat, er en ny og foruroligende taktik, siger Sophie Richardson, direktør for Human Rights Watch i Kina, til dpa.

/ritzau/

Dagens Gossip