Amnesty skuffet over EU i sag om romaer

Det skuffer Amnesty, som i rapporten hævder, at flere lande tillader overgreb og diskrimination mod romaer.

»Det er bekymrende, at EU-Kommissionen afviser, at enkelte lande fører en konsekvent diskriminerende politik mod romaer,« siger Helle Jacobsen, der er kampagneleder for Amnesty i Danmark.

»På baggrund af vores rapporter og researchbesøg kan vi konkludere, at diskriminationen af romaer ikke er isolerede og enkeltstående fænomener, men en barsk virkelighed for millioner af romaer i EU. Diskriminationen er helt klart systemisk. Dette er ikke alene anerkendt af Amnesty, men også af EU-Parlamentet, Agenturet for EUs fundamentale rettigheder og Europarådets menneskerettighedskommissær,« siger hun.

Kritikken af EU-Kommissionen kommer, efter justitskommissær Viviane Reding via sin talskvinde i sidste uge afviste, at man har planer om at indlede nogen sager.

»En retssag kræver, at vi får nogle helt konkrete klager, der viser, at der er tale om et systemisk problem, altså at krænkelserne er så mange eller omfattende, at der ikke bare er tale om enkeltsager,« sagde talskvinden Mina Andreeva til Politiken.

»Og sådan en sag kan jeg ikke få øje på i Amnestys rapport,« sagde hun.

Det vækker ærgrelse i Amnesty.

»Det er skuffende, at Kommissionen ikke ankerkender denne virkelighed, og vi gentager derfor vores opfordring til Kommissionen om at varetage sin rolle som beskytter af EUs anti-diskriminationslovgivning ved at holde medlemslande ansvarlige for deres behandling af romaer,« siger Helle Jacobsen.

Justitskommissær Viviane Reding vil dog ikke afvise, at Kommissionen på et senere tidspunkt vil rejse sager mod medlemslande, der krænker EU-direktivet.

Dagens Gossip