Amnesty: Tyrkiet tvinger afghanere hjem igen

Tyrkiske myndigheder har deporteret 30 afghanske asylansøgere til Afghanistan umiddelbart efter, at EU og Tyrkiet indgik en aftale der skal bremse migrationen til Europa.

Det siger Amnesty International onsdag. Organisationen advarer om, at aftalen udgør en fare for mennesker på flugt.

Ifølge Amnesty frygter asylansøgerne, som både tæller mænd, kvinder og børn, at de vil blive angrebet af Taliban i Afghanistan. Men alligevel blev de sendt fra Tyrkiet til Afghanistan, uden at deres asylsager blev behandlet.

- Blækket var ikke engang tørt på EU-Tyrkiet aftalen, da flere dusin afghanere blev tvunget tilbage til et land, hvor deres liv kan være i fare, siger John Dalhuisen, Europa-researcher for Amnesty International.

Organisationen siger, at den har "modtaget troværdige oplysning" om afghanerne og mener, at Tyrkiet har krænket europæisk og international lov, da det udviste denne gruppe mennesker lørdag morgen. Aftalen mellem EU og Tyrkiet blev indgået på et topmøde dagen inden.

Amnesty oplyser, at organisationen har talt med nogle af asylansøgerne.

- Hvis vi bliver sendt tilbage, vil vi blive slået ihjel af Taliban, sagde en af dem ifølge menneskeretsorganisationen.

Amnesty oplyser, at tyrkiske myndigheder har bekræftet, at 27 afghanere er blevet sendt tilbage til Afghanistan, men at det ifølge Tyrkiet foregik frivilligt.

Sidste år rapporterede Amnesty om mennesker, der med tvang var blevet sendt tilbage til Syrien og Irak.

- Tilbagesendelser til Tyrkiet kan ikke fortsætte med den begrundelse, at Tyrkiet er et sikkert land for flygtninge, John Dalhuisen med henvisning til EU-Tyrkiet-aftalen.

Den indebærer, at for hver syrisk flygtning, der sendes tilbage fra Grækenland til Tyrkiet, skal EU tage imod en syrisk flygtning, der i dag bor i flygtningelejr i Tyrkiet.

Formålet er at ødelægge menneskesmuglernes forretning og sætte en stopper for den farlige flugt over havet.

Aftalen har udløst kritik fra FN og Læger uden Grænser.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip