Amnesty: VM i Qatar bygges under forfærdelige forhold

Skrevet af admin

17/11/2013

Dagens topnyheder

Der skal bygges nye stadioner, lufthavne skal udvides og hoteller skyder op.

Qatar har indledt et massivt byggeeventyr frem mod deres værtskab for VM i fodbold i 2022. Men for arbejderne på de forskellige projekter er virkeligheden både barsk og til tider livsfarlig.

Det kan man læse i en ny rapport fra Amnesty.

Organisationen har gennem interview med migrantarbejdere, arbejdsgivere og regeringsmedlemmer dokumenteret slavelignende forhold på byggepladserne.

- Der er udbredte problemer. Arbejderne får ikke udbetalt deres løn i op til ni måneder, deres pas bliver konfiskeret, de bor uden kloakering, vand eller elektricitet, og der er store problemer med sikkerheden på arbejdspladserne, siger Stinne Lyager Bech.

Hun er kampagnekoordinator i Amnesty og håber, at rapporten kan få øjnene op hos politikere og organisationer verden over. Og her spiller også Dansk Boldspil-Union (DBU) en vigtig rolle.

- Det er vigtigt, at DBU bruger sin indflydelse på Fifa og opfordrer til at tage det alvorligt og sikre, at aftalerne overholdes. Det er en enestående mulighed og en åbning, der skal bruges, siger Stinne Lyager Bech og uddyber:

- Selvom sport er sport, så skal det stadig foregå på en måde, som det undgås, at en hel masse mennesker får krænket deres menneskerettigheder og måske mister livet under bygningen af stadion og den slags.

Det har tidligere været fremme, at migrantarbejderne har måttet arbejde i op til 12 timer i op til 50 graders varme uden adgang til drikkevand eller mad. Forholdene er dog ikke tidligere blevet belyst så grundigt, som det bliver i Amnestys knap 200 sider lange rapport.

Stinne Lyager Bech slår samtidig fast, at VM-værtsskabet kan få opmærksomheden rettet mod de problemer, der er generelt for landet og ikke kun er opstået i forbindelse med fodboldbyggerierne.

Amnesty ønsker at gøre op med det sponsorsystem, der lige nu betyder, at arbejdere fra eksempelvis Nepal kommer til Qatar på en sponsoraftale, hvor sponsoren ansætter arbejderen og derefter har stor magt over migranten og udnytter arbejdskraften.

På nuværende tidspunkt er det ikke et ønske fra Amnestys side, at Danmark boykotter VM, hvis forholdene ikke ændrer sig.

/ritzau/