Bank chokerer med ny analyse: Skidt nyt for disse danske boligejere

Skrevet af Mathias Busekist

16/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er tale om en våd klud i ansigtet til danske boligejere.

Dagens topnyheder

Hvis du hører til de mange danskere, der har fået et nøk i renten for at skære lidt af restgælden af, så er der skidt nyt.

Den amerikanske centralbank, Fed, vil nemlig kun sænke renten to gange i år, vurderer Jyske Bank.

Hvad værre er, at man risikerer at Fed kun sænker renten én gang i år, skriver B.T.

Og hvorfor betyder det så noget for en række danske boligejere?

Årsagen skal findes i det faktum, at de amerikanske renter faktisk har en indvirkning i de danske 30-årige, fastforrentede realkreditobligationer, hvor den toneangivende rente i dag ligger på fire procent. 

Og ifølge chefanalytiker i Jyske Bank Kim Fæster, er der ikke udsigt til, at den kommer ned i den nærmeste fremtid.

"Danske boligejere skal væbne sig med tålmodighed. Den 30-årige realkreditrente bliver ikke sat ned de 'næste par uger'," udtaler han til B.T.

Boligejere, der for eksempel har opkonverteret et fastforrentet lån med en rente på en procent til et nyt lån med en rente på fire-fem procent, skal altså ikke sætte næsen op efter at kunne konvertere ned igen foreløbig og dermed sikre sig, at gevinsten ved opkonverteringen ikke bliver spist op af den højere rentebetaling. 

Heller ikke de potentielle boligkøbere, der bliver kreditvurderet efter den 30-årige realkreditrente, skal forvente, at det bliver lettere at få foden inden for på boligmarkedet inden for den nærmeste fremtid.

Jyske Bank forventede ellers hele fire rentenedsættelse fra Fed i år med startskud til juni, men dem skal man nu lede lede længe efter.

For efter de brandvarme jobtal samt stigende inflation i USA i årets første måneder har Jyske Bank nu nedjusteret til bare to rentenedsættelser i år.

Det forventes, at den første vil lande lige efter det amerikanske præsidentvalg 5. november og den næste i december.