Analyse: Grækenland skal skære 95 milliarder af gælden

Skrevet af admin

05/08/2015

Mest læste i dag

Grækenland skal have nedskrevet eller omlagt sin milliardgæld med et beløb svarende til mindst 55 procent af bruttonationalproduktet (BNP), hvis gælden skal blive bæredygtig.

Det skriver det britiske analyseinstitut National Institute of Economic and Social Research, NIESR, i en ny analyse og artikel kaldet "Grækenland og euroen".

Grækerne skylder i øjeblikket omkring 355 milliarder euro ifølge National Debt Clocks. Det svarer til 2648 milliarder danske kroner og næsten 164 procent af landets BNP.

Den Internationale Valutafond, IMF, har tidligere meldt ud, at et beløb svarende til 30 procent af grækernes BNP skal nedskrives.

Men det er ikke nok, mener NIESR. Gælden skal enten omlægges eller skrives ned med 95 milliarder euro svarende til 55 procent af græsk BNP, skriver instituttet.

- Hvis "trojkaen" fortsætter med at insistere på urealistiske budgetmål, vil den græske økonomi fortsætte med at være i depression, skriver NIESR i en pressemeddelelse.

Trojkaen er en tidligere betegnelse for Grækenlands kreditorer - IMF, Den Europæiske Centralbank (ECB) og EU-Kommissionen.

For at gøre gælden bæredygtig foreslår NIESR en permanent overførsel fra de resterende eurolande. Beløbet skal udgøre en procent af eurolandenes samlede BNP på et år.

Beløbet skal ifølge forslaget spredes ud og overføres over flere år, og vil derfor ifølge instituttet have en "minimal" indvirkning på de øvrige eurolande.

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, sagde for en uge siden, at han forventer, at der kan blive skåret i gælden til efteråret.

En egentlig nedskrivning af gælden blev ellers eksplicit afvist i sluterklæringen fra et krisetopmøde i juli, hvor de 19 eurolande enedes om de politiske rammer for en tredje støtteordning til Grækenland.

I erklæringen står dog, at hvis grækerne opfylder alle krav, kan det komme på tale at omlægge gælden.

Grækenland og landets kreditorer er i øjeblikket i gang med at forhandle om de konkrete elementer i en tredje lånepakke med lån på omkring 86 milliarder euro.

Parterne skal gerne nå frem til en aftale inden 20. august. Her forfalder to regninger på i alt 3,2 milliarder euro til ECB.

/ritzau/