Analyse: Landets bykonger holder på magten

Skrevet af admin

26/10/2013

Mest læste i dag

Den klassiske bykonge i form af en karismatisk borgmester, som træffer kommunens beslutninger med absolut flertal bag sig og sit parti, har ved de seneste tre kommunalvalg været på retur.

Men nu viser en prognose, at kommunalvalget 19. november tegner til at gå godt for de bykonger, der er tilbage, skriver Kristeligt Dagblad.

- Næsten alle de steder, hvor den regerende borgmester sidder på et absolut flertal eller fik i nærheden af 50 procent af stemmerne sidste gang, er der stor sandsynlighed for et genvalg, siger Martin Vinæs Larsen, ph.d.-stipendiat fra Københavns Universitet.

Han har udviklet en ny metode til at lave prognoser for udfaldet af kommunalvalget. Ifølge hans analyse er der ingen af de ni borgmestre, hvis partier i dag sidder på absolutte flertal i byrådet, der har grund til at frygte at miste magten.

Det drejer sig om fire socialdemokratiske borgmestre i de københavnske omegnskommuner Ballerup, Rødovre, Ishøj og Herlev, de to konservative førstemænd i Gentofte og Vallensbæk samt de tre jyske Venstre-høvdinge i Herning, Ringkøbing-Skjern og Varde.

Når bykongerne i mange år har været på retur, skyldes det ikke kun, at antallet af kommuner og dermed kommunale borgmestre i Danmark er faldet voldsomt.

Andelen har også været faldende, fordi andelen af borgmestre med absolut flertal bag sig er faldet drastisk over de senere år, og efter det seneste kommunalvalg i 2009 kom vi helt ned på mindre end hver 10. borgmester.

Ifølge Ulrik Kjær, kommunalforsker og professor ved Syddansk Universitet, skyldes denne udvikling, at flere politiske partier spiller en kommunalpolitisk rolle, og først og fremmest at kommunalreformen skabte mere politisk sammensatte kommuner.

- Hvis man ser bort fra hovedstadsområdet, har reformen været præget af, at traditionelt socialdemokratiske bykommuner blev slået sammen med Venstre-landkommuner med det resultat, at partierne måtte deles mere om magten, siger han.

/ritzau/