Analyse: Udlændinge arbejder på danske overenskomster

Med passende timing - midt i de igangværende overenskomstforhandlinger - skyder Dansk Arbejdsgiverforening (DA) nu store huller i forestillingen om, at udenlandske arbejdere bliver hyret til sulteløn på et uorganiseret parallelt dansk arbejdsmarked.

Det skriver Politiken tirsdag.

Således er 84 procent af de udenlandske medarbejdere, der er ansat i virksomheder organiseret i DA, omfattet af danske overenskomster.

Og ser man på hele det danske arbejdsmarked, inklusive de udlændinge, der er ansat i den offentlige sektor og i finanssektoren, er det 74 procent af de i alt 111.000 udenlandske lønmodtagere - målt som fuldtidspersoner - der er omfattet af en overenskomst.

Det fremgår af DA's egen nye og omfattende kortlægning af overenskomstdækningen på arbejdsmarkedet.

Til sammenligning er 84 procent af alle danske lønmodtagere dækket af en overenskomst.

- Man må sige, at undersøgelsen tegner et noget andet billede af den udenlandske arbejdskraft end det, vi sædvanligvis møder, siger Fini Beilin, direktør i DA, til Politiken.

Ifølge Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, udfordrer tallene den almindelige forestilling om udlændinges forhold i danske virksomheder.

- Det er lidt en mytedræber, siger Flemming Ibsen til DA's nyhedsbrev, Agenda.

LO's cheføkonom, Jan Kæraa, siger til undersøgelsen:

- Man skal huske, at DA's nye opgørelse jo af gode grunde ikke omfatter de illegale udenlandske arbejdere, der kommer til landet og arbejder sort, og næppe heller de udstationerede og midlertidige vikarer.

- Så udfordringen kan meget vel være større, end tallene viser, for der er et stort mørketal, siger cheføkonomen til Politiken.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip