Analytiker: Derfor holder ECB renten i ro

Er de økonomiske vækstudsigter for Eurozonen nu så håbløse, at den Europæiske Centralbank tager konsekvensen og sænker sin udlånsrente ved sit rentemøde på torsdag? Nej, mener Nordeas chefanalytiker, Anders Svendsen.

»For mig at se har vi ikke fået nogen klare signaler, om at der kommer en rentenedsættelser,« siger han og fortsætter:

»Der har været en del ECB-folk ude at tale for nylig, og selvfølgelig siger de, at en rentenedsættelse er en mulighed, hvis udsigterne for økonomien forværres yderligere. Men samtidig siger de, at det ikke vil have nogen stor effekt,« siger Anders Svendsen.

Rentespørgsmål deler analytikere

Spørgsmålet om hvorvidt der er rentenedsættelse, har delt analytikerne i de internationale finanshuse. Nyhedsbureauet Bloomberg har samlet estimater fra samlet 65 analytikere.

Her siger næsten to ud af tre - 60 procent - at de forventer en rentenedsættelse på 0,25 procentpoint til en rente på 0,5 procent. Men et stort mindretal på 26 analytikere - svarende til 40 procent - tror, at renten bliver holdt i ro.

Et af argumenterne for en rentenedsættelse er den strøm af dårlige nøgletal, vi på det seneste har fået fra europæisk økonomi.

I sidste uge viste de såkaldte PMI-tal blandt andet en markant større pessimisme blandt virksomhederne i Europas vækstlokomotiv, Tyskland.

Forudsigelser er blevet mere usikre

Men erhvervslivets dystre forudsigelser skal tages med et gran salt, vurderer Anders Svendsen.

Ifølge ham har der det det seneste år været en tendens til større forskelle mellem de meningsmålinger, der bliver lavet hos erhvervslivet, og de såkaldt »hårde tal« - altså data der viser, hvordan økonomien rent faktisk har udviklet sig.

»Og der kan man se, at de hårde tal faktisk har været rimeligt pæne i første kvartal i år, og vi har endnu ikke set den kraftige forværring, som vi kan aflæse i meningsundersøgelserne,« siger Anders Svendsen og fortsætter:

»Det kan der selvfølgelig være to årsager til: Den ene er, at effekten kommer senere. Men det kan også være, at meningsundersøgelser har været lidt mere sårbare overfor de politiske begivenheder i Italien og Cypern. Og det er én af grundene til, at jeg ikke tror, at de hos ECB er overbeviste nok til at ændre deres økonomiske vækstskøn« siger han.

Derfor vil ECB måske lægge mindre vægt på PMI-tal og lignende meningsundersøgelse og fokusere mere på konklusionerne i sine egne kvartalsvise analyse af den økonomiske udvikling i Eurozonen, hvor den næste udkommer i juni måned.

Andre våben end renten

Et andet argument for, at ECB ikke vil sænke renten er ifølge Anders Svendsen, at centralbanken for nylig har signaleret, at en rentenedsættelse ikke er det bedste våben i bestræbelserne på at skabe mere vækst. Man vil hellere lave tiltag, der skaber bedre lånevilkår for små - og mellemstore virksomheder i lande i de kriseramte lande.

Tendensen er nemlig, at virksomhederne i lande som Spanien og Italien betaler markant højere renter på deres banklån end virksomheder i lande som Frankrig og Tyskland.

»Og det er noget af det, som ECB bekymrer sig meget om, fordi det betyder, at når de sætter renten ned, så hjælper det virksomhederne i Tyskland og Frankrig - som dybest set ikke har behov for det - mens det stort set ikke hjælper virksomhederne i Spanien og Italien, som er i dyb recession, hvor virksomhederne virkelig har brug for lavere renter,« siger Anders Svendsen.

Ifølge analytikeren er topfolkene hos ECB derfor lidt i vildrede med, hvordan de skal skrue et tiltag sammen, der vil have en effektiv virkning i de lande, hvor der er mest brug for dem.

»Det kunne være en pakke, der på en eller anden måde gør det billigere at låne penge ud til små - og mellemstore virksomhederne i Spanien og Italien og så kan man håbe på, at den besparelse bliver sendt videre til virksomhederne og forbrugerne« siger han og fortsætter:

»Hvis de finder en rigtig god løsning på det, så er det også et argument for, at de ikke behøver at sætte renten ned. Omvendt hvis de ikke kan finde en god måde at gøre det her på, så kan det være, at de sætter renten ned i mangel på bedre,« siger Anders Svendsen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip